Nederlanders en Duitsers vieren Europadag in Groesbeek

GROESBEEK - Zo'n 300 mensen waren woensdagavond in Groesbeek bijeen om de Europadag te vieren.

Het was voor het eerst dat dit in Nederland in een Nederlands-Duitse samenwerking gebeurde.

Er waren onder meer toespraken van PvdA'er Frans Timmermans, voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, en het Duitse Europarlementslid Karl-Heinz Florenz (CDU). Beiden pleitten voor meer samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Volgens Timmermans onderschatten we ook het belang van een goede buur. "Noordrijn-Westfalen lijkt meer op Nederland dan op Beieren, terwijl die regio in hetzelfde land ligt."

Europadag wordt sinds 1985 in diverse Europese landen gevierd. Op 9 mei 1950 sprak de Franse minister Robert Schuman een verklaring uit voor meer economische samenwerking. Deze verklaring wordt gezien als de start van de Europese integratie.

Er was niet alleen een symposium. Er waren ook veel organisaties uit de grensstreek die zich in Groesbeek presenteerden. Zo was er een samenwerkingsverband van agrariërs, toeristische instellingen en allerlei musea. Verder waren er zo'n 20 jongeren van de Duisburgse Krupp-fabriek die in Groesbeek een culturele vorming krijgen. De groep bezoekt musea, zoals het Bevrijdingsmuseum en Orientalis.

Meer over dit onderwerp:
Groesbeek Cultuur Politiek
Deel dit artikel:

Reageren