Opening BAT-expositie in Zevenaar

ZEVENAAR - Veertig kunstwerken uit de collectie van sigarettenfabriek British American Tabacco zijn weer te bezichtigen in Zevenaar.

Vrijdagmiddag werden de stukken gepresenteerd in het Liemers Museum. De schilderijen hingen jarenlang boven de machines in de Zevenaarse fabriek van de BAT. Toen de vestiging in Zevenaar in 2006 sloot, was lange tijd onduidelijk wat er met de kunstwerken zou gebeuren. In totaal heeft het Liemers Museum tweehonderd kunstwerken en het bijbehorende archief in bezit gekregen.

De zorgvuldig opgebouwde collectie van zo'n 1000 werken was decennia lang de trots van sigarettenfariek BAT. De toenmalige directie koos voor het aankleden van de productieruimtes met zorgvuldig uitgekozen kunstwerken. Dat bood het personeel een minder monotone en meer inspirerende werkomgeving.Toen die fabriek sloot, werd besloten de werken te veilen (zie foto).

In het Liemers Museum worden ongeveer 40 stukken tentoongesteld. Er is geen ruimte voor meer kunstwerken. Vanaf zaterdag is de tentoonstelling ook te bekijken voor het publiek.

 

 

Meer over dit onderwerp:
Zevenaar
Deel dit artikel:

Reageren