Rustig verloop dodenherdenking Vorden

ZUTPHEN - De dodenherdenking in Vorden is rustig verlopen.

In het dorp was commotie ontstaan over het plan om ook Duitse gevallenen te herdenken bij de officiële herdenking. Om eventuele ongeregeldheden de kop in te kunnen drukken, stond de ME paraat en was er een noodbevel van kracht.

Publiek wel langs Duitse graven

Uiteindelijk is besloten na een kort geding van de Federatief Joods Nederland tegen de gemeente Bronckhorst dat burgemeester Aalderink en andere gemeentevertegenwoordigers niet langs de graven van omgekomen Duitse militairen zouden lopen. Het publiek mocht dit wel, en deed dit ook. Enkele honderden mensen liepen langs de graven van de tien Duitsers en één man legde met zijn dochter op elk graf bloemen, ook op die van de Duitsers.

De rechter in Zutphen verklaarde vrijdagmiddag dat: “Herdenking aan dode Duitse soldaten kan passend zijn, maar niet op 4 mei en niet in één adem met de herdenking van slachtoffers van het nazi-bewind."

Hoogleraar Henny Sackers, verbonden aan de Radboud Universiteit, is verrast over de uitspraak van de rechtbank in Zutphen. Volgens Sackers is het hoogst opmerkelijk dat alleen "overheidsdienaren" worden uitgesloten.


Noodbevel van kracht

Eerder werd bekend dat sinds 14.00 uur vrijdagmiddag er een noodbevel van kracht zou gelden in Vorden vanwege de storm van kritiek die was losgebarsten over het plan de Duitse militairen te herdenken en vanwege gerichten dat er neonazi's zouden langskomen.

Veel mensen vinden dat je niet gelijktijdig de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en Duitse soldaten kunt herdenken. De organisatie van de herdenking in Vorden wijst erop dat dat op Schiermonnikoog al jaren gebeurt. Daar wordt ook het Duitse volkslied gespeeld.

Ook het Simon Wiesenthal Centrum, een internationale organisatie die de herinnering aan de Holocaust levend wil houden, heeft scherpe kritiek geuit.

Protest met vliegtuig

Vrijdagmiddag werd in Vorden nog actie gevoerd tegen de omstreden dodenherdenking. De Joodse organisatie TOF (Tradition is Our Future) zegt dat er geen "Moffen" herdacht mogen worden op de nationale herdenkingsdag. Rond kwart over vijf vloog er een vliegtuig met een spandoek boven het dorp. Op het spandoek stond 'Vorden is Fout'. Ook heeft de organisatie een brief gestuurd aan premier Rutte met de vraag om in te grijpen. TOF zal de dodenherdenking en de twee minuten stilte niet verstoren.


Vliegprotest tegen herdenking in Vorden
Gerelateerde artikelen:

Meer over dit onderwerp:
Bronckhorst
Deel dit artikel: