VVD:windmolens niet hoger dan bomen

ARNHEM - De VVD in Provinciale Staten wil dat nieuwe windmolens die in Gelderland worden geplaatst niet boven de boomtoppen uitkomen.

De PVV steunt het voorstel voor het alleen nog maar toepassen van 'wokkel-windmolens'.

Volgens de VVD zijn de huidige windmolens landschapsvervuilend en zorgen ze voor geluidsoverlast en lange slagschaduwen. Als ze na 15 jaar moeten worden vervangen, zorgen ze voor een milieuprobleem.

'Overal rond het huis waait het'

Volgens Statenlid Van den Bos hoeven windmolens echt niet van die grote gevaartes te zijn en is het helemaal geen gekke eis om nieuwe windmolens lager te houden dan de boomtoppen. "Overal rond het huis waait het, dus dit is helemaal geen gek idee." Van den Bos wil toe naar een kleinschalige en lokale energievoorziening met kleine windmolens in de wijken. Daarvoor zijn al modellen ontwikkeld, zoals de kleine wokkel (foto boven artikel).

'Hoge bomen vangen veel wind'

Volgens windmolenbouwer Lagerwey in Barneveld gaat de redenering van Van den Bos maar voor een deel op. "We spreken bij windmolens niet voor niets van 'Hoge bomen vangen veel wind' ", zegt woordvoerder Aart van der Pol. "Bij windmolens moeten we het hebben van hoogte. Met wat we nu in Nederland hebben staan wekken we 2 gigawatt op. Wil je dat opwekken met kleine molentjes die goed zijn voor pak 'm beet 10 kilowatt, dan heb je 2 miljoen kleine windmolens nodig." 

Woensdag stemmen Provinciale Staten over het plan van de VVD.

 

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Provincie
Deel dit artikel:

Reageren