Burgemeesters willen stemcomputer

DOETINCHEM - De burgemeesters van Doetinchem, Oost Gelre en Renkum willen dat er weer snel gestemd kan worden met de computer.

Dat kon voor het laatst in 2006. De minister verbood het daarna, omdat het te fraudegevoelig zou zijn.

Van de burgemeesters hoeft de computer nog niet bij de naderende Tweede Kamerverkiezingen ingezet te worden, maar ze hopen dat de Kamer het snel weer mogelijk maakt. Volgens hen zijn de computers nu wel veilig. Zo is niet meer af te lezen wat mensen hebben gestemd.

Waarnemers uit Burundi

Burgemeester Gebben van Renkum vindt dat er veel nadelen zitten aan het stemmen met het rode potlood. "Dat leidt tot veel meer fouten bij het tellen, zoals we bij de laatste verkiezingen in Rotterdam, Helmond en Neder-Betuwe hebben gezien. Alle stemmen moesten daar worden herteld. Het is veel duurder en veel langzamer. Ik zeg gekscherend wel eens: misschien wordt het tijd dat waarnemers uit Burundi bij ons gaan kijken of het wel goed verloopt." 

Gebben heeft al contact met enkele Kamerleden. "We blijven eraan trekken. Als het niet bij deze verkiezingen is, dan bij de volgende. En anders bij de dááropvolgende."

Gerelateerd artikel:

  

Deel dit artikel: