Jongeren willen weg uit Achterhoek

ARNHEM - De leefbaarheid in de Achterhoek heeft al flink te lijden onder problemen als vergrijzing en leegloop.

Dat zegt één op de zeven Achterhoekers in een onderzoek in opdracht van Omroep Gelderland. 15 procent van de ondervraagden ervaart de problemen al aan den lijve. 

In de Achterhoek loopt het aantal inwoners de komende jaren enorm terug. Dat heeft volgens de ondervraagden grote gevolgen voor de voorzieningen en de leefbaarheid op het platteland.  

Tien procent van de Achterhoekers overweegt te verhuizen vanwege de effecten van de krimp. Bijna 60 procent zegt te blijven, ondanks de gevolgen van de bevolkingskrimp. Van de Achterhoekse jongeren overweegt ruim een kwart de regio te verlaten.

Van de ondervraagden zegt 40 procent dat de overheid te weinig doet om de effecten van de krimp tegen te gaan.

Achterhoekers hebben zelf veel ideeën, tips en oplossingen om de gevolgen van de krimp te bestrijden. De ideeën lopen uiteen van het aantrekken van bedrijven tot het verhogen van de kinderbijslag.

Gelders Debat: 'Leve de Achterhoek'

Kunnen we met z’n allen nog steeds roepen ‘Leve de Achterhoek’ of moeten we ons afvragen of het leven in de Achterhoek nog wel zo plezierig is. Provinciale Staten discussiëren op vandaag over de gevolgen van krimp, het dalend aantal inwoners, van de Achterhoek. Het debat is van 19.00 tot 20.00 uur te live te volgen op Radio Gelderland.

Resultaten krimp-onderzoek

VOLLEDIG ONDERZOEK

Reacties op twitter


Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: