NVU houdt demonstratie in De Steeg

DE STEEG - De Nederlandse Volks-Unie houdt zaterdag een demonstratie in De Steeg.

De extreemrechtse partij wil dat de grenzen worden gesloten voor buitenlandse werknemers.

De NVU kiest De Steeg bewust uit. Bewoners van De Steeg hebben tot de Raad van State toe geprocedeerd om de Poolse arbeiders weg te krijgen uit het voormalig klooster in hun dorp. Vooral in de zomer zouden Polen daar voor overlast zorgen.

De Belangengemeenschap De Steeg en de Havikerwaard (BG) zegt in een dinsdag uitgegeven verklaring 'geschokt' te zijn door de aangekondigde demonstratie. Van een verband tussen de manifestatie en de bezwaren van de BG is geen sprake.

‘Het geschil bij de rechter ging over het feit dat de BG van mening was dat de gemeente ten onrechte een verruiming van het bestemmingsplan toeliet. Wij hebben niets tegen de arbeidsmigranten, integendeel, de historie leert dat De Steeg altijd zeer gastvrij is geweest voor allerlei gastarbeiders en vluchtelingen. Dus ook voor deze arbeidsmigranten geldt: de NVU blijft met zijn poten af van onze Polen’, aldus BG-voorzitter Van Elk in de verklaring. 

De NVU-demonstratie van 13.00 tot 15.00 uur begint bij het Amaliaplein. Omwonenden hebben een brief van de gemeente gekregen. De politie zal de betoging in de gaten houden.

De NVU pleit behalve voor sluiting van de grenzen onder meer voor het stoppen met ontwikkelingshulp en het terughalen van Nederlandse militairen en politiemensen uit Afghanistan. 

De anti-fascistische actiegroep Laat Ze Niet Lopen roept de inwoners van Rheden en omgeving op tijdens de demonstratie een tegengeluid te laten horen. 'Fluit ze uit of ga in discussie, laat zien dat neonazi's niet welkom zijn! Negeren is geen optie', aldus de actiegroep.

Meer over dit onderwerp:
Rheden
Deel dit artikel: