Nieuws

'Ratelband tot en met vrijdag afgeschermd'

ARNHEM - Emile Ratelband mag waarschijnlijk tot en met vrijdag geen contact hebben met de buitenwereld.
Dat zegt zijn advocaat, de enige die de positiviteitsgoeroe mag spreken.
Ratelband werd dinsdag gearresteerd omdat hij drie jaar geleden geprobeerd zou hebben om zijn huis in Huissen in brand te steken. Daar had hij iemand wonen om te voorkomen dat het gekraakt zou worden. Toen Ratelband hem weg wilde hebben, maar de bewoner niet weg wilde, zou hij een brandbom hebben gegooid. Er zou geen brand zijn ontstaan. De politie trof in het huis benzine aan en doorgesneden kabels.

Eerder geweld tegen kraker

Volgens biograaf Henk Verhaeren zou de positiviteitsgoeroe eerder geweld tegen een kraker hebben gebruikt. Op Radio Gelderland legde Verhaeren vanmiddag uit dat Ratelband in een interview zou hebben gezegd dat hij de man met een honkbalknuppel het huis uit sloeg. Verhaeren verbaast zich niet over de aanhouding:
"Emile heeft twee gezichten. Op het ene moment is hij heel rustig, maar soms is hij echt door het dolle heen. (...). Toen ik hem vroeg hoe zijn werk als positiviteitsgoeroe te rijmen viel met zijn handelen tegen de kraker zei hij: "Mensen moeten van mijn spullen afblijven en ik kom op voor mijn spullen. En dat is positief."
Ratelband was overigens niet blij met zijn biografie; hij protesteerde tegen de verschijning.

Opgepakt na bovendrijven naam in onderzoek 'Yellowstone'

De politie arresteerde Ratelband nadat zijn naam kwam bovendrijven in het Yellowstone-onderzoek. In dat onderzoek richt de nationale recherche zich op een liquidatie in Gouda en een aanslag met een handgranaat in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat Ratelband niet bij die zaken betrokken was, maar dat hij wel contacten had met de hoofdverdachte in die zaak.

Ook journalist opgepakt

Behalve Ratelband zou ook Koen Scharrenberg zijn opgepakt. De uit Gorssel afkomstige Scharrenberg is misdaadjournalist van weekblad Panorama. Hij zou hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslag. Volgens zijn advocaat is Scharrenberg erg aangeslagen en geschrokken van de aanhouding.

Gerelateerde berichtgeving: