Verhaal tekens inbrekers "absolute onzin"

WINTERSWIJK - Het is "absolute onzin" dat dieven op huizen tekens plaatsen om collega's informatie te geven over wat er bijvoorbeeld te halen is.

Dat zegt Peter Burger van de universiteit van Leiden, die onderzoek heeft gedaan naar dit soort tekens.

De politie neemt meldingen uit Winterswijk serieus, maar volgens Burger doen dit soort verhalen al 500 jaar de ronde en is er geen enkel bewijs voor. "Agenten vertellen het aan elkaar door. Maar het moet nog gebeuren dat er een inbreker wordt gepakt die een krijtje op zak heeft."

Een politiewoordvoerder zegt ook te weten dat dit soort verhalen oud zijn, maar de politie houdt toch extra surveillances in Winterswijk.  

Bij #woningen #winterswijk tekens op gevel aangebracht die kunnen duiden op voorverkenning door #inbrekers. Betekenis bij politie bekend 1/2

— Willem Saris (@polwwijkbuiten) februari 27, 2012

Tref je onbekende tekens aan op de gevel of deurpost van je woning: laat het ons weten via 0900-8844. 2/2

— Willem Saris (@polwwijkbuiten) februari 27, 2012

Volgens Burger komt het inderdaad voor dat er tekens op huizen worden gezet, maar dit is niet het werk van het dievengilde. "Als je heel goed kijkt, dan vind je van alles op je huis. Dat wordt gedaan door krantenbezorgers, kabelleggers en kinderen."

Lijstjes
Er circuleren allerlei lijstjes met tekens die dieven achterlaten. Volgens Burger zijn die een paar honderd jaar oud. "Het oudste dat ik ken, is van 1859. Het komt uit een zogenaamd handboekje voor bedelaars, uit Engeland. Het is een internationaal verschijnsel. Het zijn die lijstjes die telkens worden doorgegeven en worden overgeschreven." Maar het is volgens Burger niet zo dat er steeds tekens op huizen opduiken.

Goed slot
Spullen binnen zetten en goede sloten op de deur helpen volgens Burger beter tegen inbraken dan het speuren naar tekens. "Als dan ook nog de politie zelf zegt: kijk naar tekens op de muren, dan blijft het verhaal circuleren. Het veroorzaakt onnodige angst. En misschien ook onnodige geruststelling: als je die tekens maar weghaalt, dan ben je veilig." 

Boven: een lijstje dat door de politie in het Brabantse Oosterhout is verspreid.

Eerdere berichtgeving:

 

Meer over dit onderwerp:
Winterswijk Criminaliteit Politie
Deel dit artikel: