Agenten bekogeld met zwaar vuurwerk

WAARDENBURG - Op het kruispunt bij het Julianaplantsoen in Waardenburg zijn in de nieuwjaarsnacht politiemensen bekogeld met zwaar vuurwerk.

Twee mannen van 38 en 30 jaar zitten vast.

Ook heeft de Mobiele Eenheid op de plek een charge uitgevoerd omdat tientallen mensen het kruispunt hadden geblokkeerd en weigerden weg te gaan. Een 18-jarige man is aangehouden voor belemmering.

 

 

In de politieregio Gelderland-Zuid zijn in totaal 37 mensen aangehouden voor onder meer brandstichting, openbaar dronkenschap en vechtpartijen. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren. De andere Gelderse korpsen zeggen dat de jaarwisseling zonder grote incidenten is verlopen.

Wel zijn op diverse plaatsen brandjes geweest en werden containers en prullenbakken vernield. Ook vielen er gewonden door vuurwerk.

In Breedenbroek is een boerderij door brand verwoest. Een hond kon worden gered.

Brand verwoest boerderij Breedenbroek Brand verwoest boerderij Breedenbroek

In de Edese wijk Veldhuizen vlogen twee auto's in brand. In onder meer Nijmegen, Culemborg, Putten, Apeldoorn, Elst en Wijchen waren ook autobranden. In Lunteren was er brand in een caravan. In Apeldoorn is op de kruising van de Hertenlaan en de Edisonlaan de regelkast van de verkeerslichten opgeblazen.

Autobrand aan Rienderstein in Ede Autobrand aan Rienderstein in Ede

De Arnhemse burgemeester Krikke sprak rond 2 uur van een relatief rustige jaarwisseling. Er waren tot dan tien aanhoudingen verricht, vooral op de Korenmarkt in het centrum van de stad.

In Zetten is een busje aangetroffen met een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk. Er is iemand aangehouden.

In de Gelderse ziekenhuizen was het in de nieuwjaarsnacht wisselend druk. Bij het Nijmeegse Radboudziekenhuis kwamen zo'n 30 vuurwerkslachtoffers binnen en bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen 40. In Zutphen meldde zich maar 1 vuurwerkslachtoffer. Op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Doetinchem waren rond 1 uur twee vuurwerkslachtoffers binnengebracht. Eén persoon had vuurwerk in het oog gekregen, de andere net boven het oog.

Op een camping bij Groenlo raakte een Duitse man drie vingers kwijt bij het afsteken van vuurwerk. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. In Oosterbeek raakte een vrouw gewond die voor het raam naar vuurwerk stond te kijken. Op dat moment kwam er vuurwerk door het raam naar binnen. Ze kwam ten val en is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een woordvoerster van de politie zou ze niet ernstig gewond zijn geraakt.

Vrijdagavond raakten in Hedel twee mannen gewond toen een zelfgemaakte vuurwerkbom explodeerde.

Het is fijn in Oldebroek, meldt de burgemeester op Twitter. Het is fijn in Oldebroek, meldt de burgemeester op Twitter.

In de keuken van een woning in Dieren vatte de afzuigkap door onbekende oorzaak vlam. De bewoners wisten het vuur te doven. Een van de bewoners ademde rook in en is door ambulancepersoneel gecontroleerd. De brandweer heeft de woning geventileerd.

Vuurwerk in Tiel Vuurwerk in Tiel

Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) is dit jaar zeker evenveel vuurwerk verkocht als vorig jaar en misschien nog wel meer. Vorig jaar werd er voor 65 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, het jaar daarvoor werd er 68 miljoen uitgegeven.

Deel dit artikel: