Uitsterven

Met uitsterven bedreigd

Een serie portretten van mensen die zo uniek zijn dat ze als het ware 'met uitsterven worden bedreigd'. Vanwege hun uitzonderlijke levensstijl, opvattingen of vakmanschap. Vanaf 30 augustus ziet u Met uitsterven bedreigd 8 weken lang bij Omroep Gelderlandiedere donderdag om 17.35 uur (daarna ieder uur herhaald). 

Aflevering 8 - Donderdag 18 oktober 

In de laatste uitzending van Met uitsterven bedreigd is de film 'Klederwacht' te zien. Pee Hop (74 jaar) beheert de klederdracht voor de Verenigde Veluwse Koren. Ze weet precies hoe de traditionele kleding gedragen moet worden. En dat betekent volgens Pee: ‘zwarte kousen, geen make-up en overdreven sieraden’. Ze vermaakt de kleding, perst vouwen in jurken en strijkt alles glad, zodat de koren zich niet alleen van hun beste kant laten horen, maar vooral ook laten zien. In de korte film 'Klederwacht' de zorg en aandacht voor 130 traditioneel geklede koorleden door één vrouw.

Aflevering 7 - Donderdag 11 oktober 

Dorus Jansen is met zijn 89 jaar misschien wel de oudste campingbaas van Nederland. Hij runt in zijn eentje camping 'De Weijde Blick' in Persingen. Hij begon de camping op zijn 64ste. Zijn kinderen verklaarden hem voor gek. Maar inmiddels is Dorus zo verknocht aan zijn unieke plek dat hij er nooit meer weg wil. En dus werkt hij stug door. Met zijn hond Mick altijd in de buurt. Want naast campingbaas is Dorus ook een trouwe dierenvriend. 'Hondstrouw', een korte film over een eigenzinnige baas.

Aflevering 6 - Donderdag 4 oktober

De oorlog heeft zoveel indruk gemaakt op Piet Edelman, dat hij de herinneringen nooit los heeft kunnen laten. De Elspeter maakte in de Tweede Wereldoorlog verschillende bombardementen mee in Rotterdam en Schiedam. Op wonderlijke wijze overleefde hij een bombardement op hun huis. Aan zijn vader beloofde hij dat hij aan niemand zou vertellen dat een engel het leven redde van hem en zijn familie. Ze verhuisden naar de Veluwe en Piet bleef altijd bij zijn ouders wonen. Na hun dood besloot hij dat het tijd werd zijn oorlogsherinneringen op papier te zetten. Hij begon te tekenen, vanuit het niets. Tien jaar lang tekende hij in alle eenzaamheid dat wat hij heeft meegemaakt. En hij schreef er korte verhalen bij. Terwijl hij leefde op melk, brinta en bananen. Het unieke boek ‘Hemelse wacht voor dag en nacht’ verscheen een paar jaar geleden maar ook al heeft de heer Edelman zijn verhaal verteld; zijn oorlog blijft. 'Oorlog', een korte film over de oorlogsherinneringen van de 83-jarige Piet Edelman. 

Aflevering 5 - Donderdag 27 september

'Door de wol geverfd', een korte film over de 83-jarige Diny van der Tol die al 40 jaar een wol- en handwerkzaak runt in Nijmegen. Als Diny achter de trapnaaimachine haar eerste kledingstuk mag naaien, is de liefde voor handwerken geboren. Ze is dan zes jaar. Na de coupeuse-opleiding trouwt ze met een binnenvaartschipper. Als haar man om gezondheidsredenen moet stoppen met varen ziet ze haar kans schoon; ze begint haar eigen winkel.  En inmiddels is Diny's wol- en handwerkzaak al jaren een begrip in Nijmegen. 
De kennis die Diny bevat is uniek, en dus weten de trouwe klanten haar goed te vinden. Aan stoppen denkt ze niet, want haar winkel is haar leven.

Aflevering 4 - Donderdag 20 september

Stoom afblazen? De 90-jarige Gert van der Hart moet er nog niet aan denken. Sinds zijn 17e is hij stoker en zijn kennis van de stoomtechniek is uniek. En dus werd hij vrijwilliger bij het Stoomgemaal Arkemheem in Nijkerk. Daar probeert hij zijn kennis én zijn liefde voor stoom, over te brengen aan de jongere generatie. Nu het nog kan… 'Stoker', een korte film over een man wiens kennis met uitsterven wordt bedreigd.

Aflevering 3 - Donderdag 13 september

Beeldend kunstenares Emmy Eerdmans (87) komt tijd te kort. Ze woont en werkt in een groot schoolgebouw in Dodewaard en verzamelde jarenlang kunstobjecten. Door de jaren heen is haar school uitgegroeid tot een waar museum. Nu Emmy moeilijker loopt, zoekt ze naar overzicht in haar verzameling. Een poging tot orde in de chaos. Maar de tijd lijkt haar in te halen. 'Vlinder', een korte film over een bijzondere kunstenares.

Aflevering 2 - Donderdag 6 september 

Toen Hendrik Smit in dienst een smid aan het werk zag, dacht hij: dat wil ik ook. En nu op 88-jarige leeftijd maakt hij nog regelmatig het vuur aan in zijn eigen smederij. Hij smeedt met precisie en toewijding. Als hij iets doet, dan doet hij het goed. En dat geldt voor bijna alles in zijn leven. IJzersterk is een korte film over het uitstervende vakmanschap van een oude smid.

Aflevering 1 - Donderdag 30 augustus 

Honkvast, een korte film over het leven van Hendrik Jan Wassink. Boertje Wassink, geboren in 1925 en nooit getrouwd, lijkt het eeuwige leven te hebben. In de uiterwaarden van de IJssel speelt zijn leven zich af, samen met zijn laatst overgebleven paard Helena. Hendrik Jan boerde hier met zijn vader die 25 jaar geleden overleed. Ook al lijkt de tijd stil te hebben gestaan op de boerderij, Hendrik Jan staat op zijn manier middenin het leven en is tevreden met alles wat er nog is.