Nieuws

Duizenden kunstwerken onzichtbaar in Gelderse depots

ARNHEM - Gelderse gemeenten hebben duizenden kunstwerken in depots liggen, waar het publiek ze niet kan zien.
De werken zijn gekocht in de tijd dat het Rijk een speciale regeling had voor kunstenaars, tussen 1956 en 1987. Dat blijkt donderdag uit een enquête van het programma Nieuwsuur onder 193 gemeenten.
De gemeente Arnhem heeft 2000 werken opgeslagen, Apeldoorn 590. Kunstenaars die niet aan de bak kwamen, konden vroeger hun werk inleveren bij het Rijk. Een speciale commissie schatte de waarde en gaf de makers een vergoeding. De werken kwamen bijvoorbeeld in overheidsgebouwen te hangen. De Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) werd in 1987 afgeschaft omdat die te duur werd.

Kunstenaars onbekend

Nederlandse gemeenten hebben door de jaren heen ongeveer 300.000 kunstwerken gekregen, waarvan ze nu nog ruim 55.000 kunstwerken in bezit hebben. Daarvan zijn 42.000 opgeslagen. Het is niet bekend om welke artiesten het gaat.

Tochtige zolders en vochtige kelders

Rik Vos, die de kunstcollectie vroeger heeft beheerd voor het Rijk, wil dat gemeenten wat doen aan hun opgeslagen verzameling. Hij zegt in Nieuwsuur: 'De werken hangen soms op tochtige zolders of in vochtige kelders. Het is de hoogste tijd dat gemeenten iets aan die BKR-voorraad gaan doen. Of weer onder de mensen brengen, of in het uiterste geval maar weg doen.'

Bekijk hier hoe veel kunst heeft uw gemeente in het depot heeft liggen