Nieuws

Opa verdedigde Nederland in de oorlog. En dan komt 75 jaar later de postbode

PUTTEN - Een bijzonder moment voor Dik Jan van de Poll.
Zijn opa Steven van Boeijen krijgt postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis van de Minister van Defensie, Hennis. Het was woensdag op de dag af 75 jaar geleden dat Van Boeijen, geboren en getogen Puttenaar, met gevaar voor eigen leven moest capituleren voor de Duitsers.
Van Boeijen werd eind 1939 gemobiliseerd en in mei 1940 geplaatst op een voorpost. Hij moest in de meidagen van 1940 de zomerkade van de Waal bewaken, bij boerderij Van de Kraats, tussen Ochten en Dodewaard. Maar de Duitse opponent was te sterk. Op 13 mei trok de eenheid zich terug, onder het geratel van vijandelijk én eigen vuur.

Postuum

Van Boeijen is inmiddels overleden, Nederland al vele jaren vrij. Kleinzoon Van de Poll werkt nu bij Defensie en vond wat oude brieven van opa in een kast. Van Boeijen gaf zijn opa postuum alsnog op voor het Mobilisatiekruis. Toen de postbode woensdag de brief bracht, 75 jaar nadat opa vluchtte voor het ratelende vuur, was dat een bijzonder moment, zei Van de Poll donderdag op Radio Gelderland.
Saillaint detail: Van de Poll zette het verhaal op Facebook en kreeg een reactie van collega Cora: jouw opa heeft waarschijnlijk mijn opa beschermd. Die woonde daar achter de dijk. Hoe klein kan de wereld zijn.