Nieuws

Wat kunt u in Gelderland allemaal beleven op Hemelvaartsdag?

ARNHEM - Hemelvaartsdag staat traditioneel bol van de activiteiten en evenementen.
Een kort (en zeer onvolledig) overzicht. Toevoegingen zijn uiteraard meer dan welkom.

Trekkertrek

De trekkertrek De Klomp staat vandaag weer op het programma. Er zijn twee wedstrijdbanen voor een sport- en een supersportklasse. Ook is er een aparte baan voor de grasmaaiertrek. Hier mogen kinderen tot vijftien jaar aan deelnemen. Ook is er een stormbaan en een springkussen voor de allerkleinsten. Het evenement begint om 12.00 uur aan de Nieuwenhuizerweg in Lunteren. Bordjes wijzen de weg naar de evenementenlocatie.

Dweilorkesten

De binnenstad van Groenlo wordt vandaag volledig gedomineerd door de vrolijke en energieke klanken van dweilorkesten. Op verschillende podia laten muzikanten uit heel Nederland hun kunsten horen. Het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap begint om 12.00 uur. De prijsuitreiking is om 18.30 uur. Het is de twintigste keer dat het evenement op Hemelvaartsdag gehouden wordt.

Korendag

Houdt u meer van het gezang van koren, dan is Groesbeek vandaag de plaats om te zijn. Op verschillende locaties in het centrum van het dorp treden zeventien koren op. Het evenement begint om 12.45 uur en de laatste liederen klinken om 17.15 uur. Het koor Ochaarm uit Groesbeek heeft voor het evenement speciale 'smartlapkes' gemaakt. Ook is er in Groesbeek vandaag de Zuidmolenbraderie bij de authentieke draaiende molen.

Broodweging

In Zelhem kunt u vandaag getuige zijn van de traditionele broodweging (zie foto hieronder). Het evenement vindt plaats bij de Muldersfluite aan Zelhemseweg. Sinds 1529, mogelijk nog veel eerder, mochten de bewoners van de toenmalige Markegronden het Gooy en Dunsborg en op de Zellemmer- Hattemermarke, plaggensteken op voorwaarde dat ze jaarlijks rond Hemelvaartsdag roggebrood leverden van minstens 22 pond bij de Dunsborger molen, bestemd voor de armen in de gemeente. Deze dag bij de Dunsborger molen op Hemelvaartsdag, groeide uit naar een jaarlijkse feestdag van de Markegenoten tot de Muldersfluite (fluite is kermis). Deze eeuwenoude traditie herleeft jaarlijks op Hemelvaartsdag bij de Muldersfluite aan de Zelhemseweg tussen Hengelo en Zelhem. Onder het toeziend oog van de Goudse pijp rokende notabelen, de burgemeester, de veilingmeester en de weger, vroeger de twee Markerichter en hun helpers, worden de per paard en wagen aangevoerde en voorafgegaan door de blaaskapel de door de cijnsplichtige boeren geleverde roggebroden, gewogen en onder de toeschouwers geveild.

Nieuwe Hanze

Harderwijk staat vanaf vandaag vier dagen in het teken van het Festival De Nieuwe Hanze. In de historische binnenstad zijn muzikale optredens en het Stadsmuseum organiseert rondleidingen van anderhalf uur. Veel winkels in de Harderwijker binnenstad zijn vandaag geopend. In het Havenkwartier bij de molen zijn demonstraties van oude ambachten en u kunt een rondvaart maken door de haven en over het Randmeer.

Fietsvierdaagse

Traditioneel gaat op Hemelvaartsdag ook de Betuwse Fietsvierdaagse van start. De start- en finishplaats is dorpshuis De Avezathen in Kerk-Avezaath. Vandaag gaan de routes van 25, 40, 60 of 80 kilometer allemaal in de richting van Culemborg. De starttijden liggen tussen 08.30 uur en 11.00 uur. Het is de dertigste keer dat de Betuwse Fietsvierdaagse wordt georganiseerd.