Nieuws

Kamervragen over uitbuiting bij bouwproject Nijmegen

NIJMEGEN - De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de uitbuiting van Portugese betontimmerlieden bij de verlenging van de Nijmeegse Waalbrug.
Televisie-programma Zembla onthulde woensdagavond dat een uitzendbureau 1000 euro per maand inhield voor huisvesting en reiskosten. Daardoor hielden de arbeiders minder over dan het wettelijk minimumloon.
Arnhemmer John Kerstens is Tweede Kamerlid voor de PvdA en wil van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken weten wat de overheid, als opdrachtgever, doet om dit soort praktijken te voorkomen.

'Al 15 jaar omstreden'

Volgens de Zweedse onderzoeksjournaliste Anne-Lena Norberg, die werkt aan een boek over Rimec, zit het bedrijf al 15 jaar in Nederland. 'Nu komen jullie er pas achter dat er iets verdachts is. In Zweden hebben we ze snel ontdekt, maar hier konden ze al die tijd hun gang gaan.' Kerstens vraagt zich af of de ingeschakelde uitzendbureaus beter gecontroleerd hadden moeten worden.
Kamervragen over uitbuiting van werknemers bij de verlenging van de Waalbrug bij Nijmegen. #PvdA @dgnijmegen @zembla pic.twitter.com/OG79dIkDBb
— John Kerstens (@JohnKerstens)

Niet volgens cao betaald

Aannemer i-Lent zette via het Ierse uitzendbureau Atlanco Rimec ten minste 57 werknemers in die niet volgens de Nederlandse bouwcao werden betaald.
Zembla heeft Atlanco Rimec in Dublin benaderd. Het bedrijf stelt dat het 'altijd heeft gehandeld in overeenstemming met wet en regelgeving bij het tewerkstellen van werknemers in Nederland.' Ook is er volgens Rimec geen verbinding met het nieuwe bedrijf Oradeo. Als laatste meldt Rimec dat het bedrijf niet meer bestaat en onder een andere naam verder gaat.

i-Lent

i-Lent zijn de bouwwerkzaamheden bij de Waalbrug in Nijmegen, het project 'Ruimte voor de Waal'. Het project verbindt Lent en Nijmegen. Het creëren van een rivierpark in de vorm van een eiland speelt daarin een essentiële rol.

Zie ook