Nieuws

ME blijft patrouilleren in Culemborg

CULEMBORG - De politie en de ME voeren voorlopig nog patrouilles uit in de Culemborgse wijk Terweijde.
Er zijn ruim dertig agenten ingezet. De sfeer in de wijk is grimmig, maar er hebben zich sinds de jaarwisseling geen nieuwe incidenten voorgedaan. Desondanks vrezen bewoners van de wijk dat het geweld weer zal oplaaien; het is al maanden onrustig in de wijk tussen Marokkaanse en Molukse jongeren.
Tijdens de jaarwisseling reed een auto met vijf inzittenden rond 5.00 uur de voortuin binnen van een huis aan de Van Diepenbrockstraat. In de voortuin stond een groepje mensen, twee van hen liepen lichte verwondingen op. De auto kwam tegen de gevel van de woning tot stilstand. 
Er zaten vijf Marokkanen in de auto die het hadden gemunt op Molukkers. Drie inzittenden van de auto sloegen op de vlucht, de andere twee werden door omstanders in elkaar geslagen.
De inzittenden worden verdacht van poging tot doodslag. Drie van hen waren ter plaatse aangehouden, van wie één zich in het ziekenhuis moest laten behandelen. Een vierde inzittende heeft zichzelf gemeld bij de politie. De vijfde en laatste is zaterdag aangehouden.
Op oudejaarsavond leek het lange tijd redelijk goed te gaan. Er waren wel wat incidenten over en weer. Zo zou er een steen door de ruit zijn gegooid bij een Marokkaanse man. Verder waren er wat ruzies en brandjes, maar de politie kon de boel redelijk in de hand houden. Dat gebeurde onder meer door bewoners naar binnen te sturen.
In september was de ME een week lang bezig om in te grijpen bij rellen. Vervolgens werd bemiddeld door politie en straatcoaches. De politie heeft een al bestaand rechercheteam uitgebreid. Opsporing van verdachten heeft de hoogste prioriteit en de politie verwacht nog meer aanhoudingen te kunnen verrichten.
Burgemeester Van Schelven van Culemborg heeft laten weten dat er hard wordt gewerkt om de problemen voor eens en voor altijd op te lossen en de aanstichters van onrust voor de rechter te brengen. Hij is 'nijdig en geïrriteerd' dat het weer is mis gegaan. De 'nare sfeer' in de wijk zit hem behoorlijk dwars.
Heeft u meer informatie of bent u in het bezit van beelden van de jaarwisseling in Culemborg? Neem dan contact met ons op via webredactie@omroepgelderland.nl

Eerdere berichtgeving