Nieuws

Oud-burgemeester Oost Gelre: ik heb niets fout gedaan

BUSSUM - Oud-burgemeester Henk Heijman (64) van Oost Gelre ligt onder vuur vanwege mogelijk onterecht ontvangen vergoedingen voor een woonhuis dat hij niet heeft.
Heijman spreekt dit tegen.
Een deel van de gemeenteraad van Bussum, waar Heijman sinds 2013 eerste burger is, wil tienduizenden euro's die Heijman heeft ontvangen tegen het licht houden.
In De Telegraaf zegt Heijman dat hij zijn huurwoning in Lievelde als 'zijn' woning beschouwt. Het onverkochte koophuis zou een appartement in Zuid-Frankrijk zijn. Daar woont volgens de krant echter zijn ex-vrouw, die een groot geldbedrag van haar ex-man vordert voor een extra hypotheek die op dat huis rust. 'Suggestieve berichtgeving door de krant', zegt Heijman tegen Omroep Gelderland.
Heijman vindt dat hij 'te goeder trouw' heeft gehandeld. De voormalig eerste burger van Oost Gelre zegt geen vergoeding voor dubbele woonlasten te krijgen, maar gebruik te maken van een andere regeling. 'Ik ga dat aan de gemeenteraad ook uitleggen. Ik wacht de uitkomsten van het eventuele onderzoek af.'

Partijen willen onderzoek

Oppositiepartijen in de gemeenteraad van Bussum eisen een onderzoek naar de vergoedingen. Fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets (Hart voor Bussum) zegt: 'Heijman heeft ons onjuist voorgelicht. Hij kreeg van ons een vergoeding voor dubbele woonlasten voor zijn koopwoning die een huurhuis blijkt te zijn. Het gaat om tienduizenden euro's. We zijn hier pas kortgeleden achtergekomen.'
Munneke Smeets bij RTV Noord-Holland:

In de raadsvergadering van 28 mei praat de raad over de kwestie en presenteren Hart voor Bussum, de Gooise Ouderen Partij en Partij voor Bussum hun raadsvoorstel voor een onafhankelijk onderzoek 'naar de rechtmatigheid van de declaraties van burgemeester Heijman'.

'Is dit het topje van de ijsberg?'

'Nog voordat hij tot burgemeester van Bussum werd beëdigd, heeft Heijman de gemeenteraad al op het verkeerde been gezet', aldus Munneke Smeets. 'Dit is een zeer ernstige situatie. Is dit het topje van de ijsberg? We maken ons zorgen dat er meer boven water komt.'
Welke vergoedingen een burgemeester mag krijgen in geval van dubbele woonlasten is door het ministerie van Binnenlandse Zaken precies geregeld. Er is alleen sprake van dubbele woonlasten (en dus een vergoeding) als de burgemeester een eigen huis heeft in de oude gemeente, het huis moet daadwerkelijk te koop staan en de burgemeester heeft huisvesting in de nieuwe gemeente. 

VVD: dit ziet er niet goed uit

De VVD in Bussum is met 5 zetels de grootste coalitiepartij. De fractie wil zo snel mogelijk een spoeddebat (zie pdf). Fractievoorzitter Alexander Luijten zegt: 'Het ziet er niet goed voor Heijman uit. Tot 2 weken geleden dachten we dat hij een koophuis in Lievelde had. Als hij de gemeenteraad onjuist heeft geïnformeerd, dan heeft hij een groot probleem. Van een burgemeester mag je verwachten dat die transparanter is dan de gemiddelde burger.'

Groenlo en Lichtenvoorde

De bestuurder van CDA-huize werd in 2005 benoemd tot burgemeester van de toenmalige gemeente Groenlo. Groenlo en Lichtenvoorde fuseerden dat jaar waarna Oost Gelre ontstond. In 2006 werd Heijman in Oost Gelre tijdelijk vervangen wegens gezondheidsproblemen. Sinds kort woont Heijman niet meer in Lievelde, maar in Baarn zegt hij.