Nieuws

Puttense moord: 18 jaar cel geëist

ARNHEM - Tegen Ronald P., de verdachte in de Puttense moordzaak, is woensdag in hoger beroep 18 jaar cel geëist.
Eerder kreeg hij 15 jaar gevangenisstraf opgelegd. De zaak diende voor het gerechtshof in Arnhem.
P. wordt beschuldigd van de moord op stewardess Christel Ambrosius uit Putten in 1994. De 23-jarige vrouw werd gewurgd, verkracht en met een mes van het leven beroofd.
Volgens Justitie ging P. uiterst gewelddadig te werk. "Bovendien handelde hij in alle rust. Na zijn daad dekte hij het lichaam af met een jas en deed de deur van het huis weer op slot."
Eerder werden twee mannen uit Putten onterecht veroordeeld voor de moord. In 2008 werd P. aangehouden na een DNA-match. Hij zegt niets met de zaak te maken te hebben en verklaart dat de sporen die van hem gevonden zijn, afkomstig zijn van een vrijwillige vrijpartij voor de moord. "Het wordt tijd dat Nederland uit de droom ontwaakt. Justitie gaat uit dat het gevonden sperma van de dader is, maar dat kan niet. Het sperma moet wel ouder zijn, zo blijkt uit het dossier", zegt de advocaat van de verdachte.
De Puttense moordzaak loopt inmiddels ruim 17 jaar. De berechting van Ronald P. neemt intussen 36 dagen in beslag. De rechtbank en het gerechtshof werden door de verdediging maar liefst vijf keer gewraakt. "Hoe lang kan een beschaafde rechtsstaat nabestaanden dit aandoen?", vroeg de aanklager zich woensdag af. "Deze zaak is gruwelijk voor de familie en iedereen die ermee te maken heeft. P. zwijgt over zijn motief en zijn advocaat maakt zich schuldig aan ongefundeerde stemmingmakerij door anderen te beschuldigen, zoals de twee mannen die eerder onterecht werden veroordeeld."
De strafeis van 18 jaar is opmerkelijk, omdat justitie bij de rechtbank in Zutphen nog 15 jaar cel eiste.

Tweets vanuit de rechtbank

Zie ook: