Handbalsters naar finale op EK

ROTTERDAM - De handbalsters van Jong Oranje staan in de finale van het EK in Nederland.
Dat is voor het eerst in de geschiedenis van deze sport. Met de Arnhemse Estavana Polman in de hoofdrol werd Servie in de halve finale met groot machtsvertoon verslagen. De beslissing viel halverwege de tweede helft toen een ontketend Nederland in sneltreinvaart wegliep bij de tegenstander. Een verschil van zeven goals werd nog even teruggebracht tot vier, maar Oranje gaf opnieuw gas en finishte op 42-33.
Oranje had het voor rust moeilijk. In een sfeervol Topsportcentrum met ongeveer 1500 toeschouwers deden beide teams nauwelijks voor elkaar onder. Zenuwen speelde Oranje parten. Tot 7-7 was het stuivertje wisselen. Opvallend was dat Nederland in de eerste helft veel open kansen liet liggen en na een kwartier zelfs tegen een achterstand van drie goals aankeek. Dat was voor het eerst op dit EK.
Ook was het spel bij tijd en wijle onnauwkeurig en te gehaast. Met drie wissels van de coaches Tijsterman en Groener en een andere tactiek (meer open dekking met Polman als stoorzender) herstelde de ploeg zich. Bij 14-13 schoot Estavana Polman uit Arnhem Oranje weer op voorsprong. Ook Tamara van der Pijl onderscheidde zich op de rechterhoek evenals de uitstekende keepster Larissa van Dorst. Tot de pauze ging het vervolgens gelijk op. Polman bepaalde de ruststand op 14-13.
In de tweede helft gooide de thuisploeg alle schroom van zich af. Tot 20-20 konden de Serven het conditioneel ijzersterke Oranje bijhouden, maar daarna zette Nederland aan. Als een werveldwind denderde de gretige formatie van coach Tijsterman over Servie heen. Met prachtig aanvalsspel in een hoog tempo werd een voorsprong opgebouwd. Na een kwartier hapte Servie naar adem en stond het vooral dankzij een snelle omschakeling al vlotjes 30-23. Daarmee herhaalde Oranje wat het in Arnhem tegen Roemenie ook deed, namelijk na rust afstand nemen. Toch werd een verschil van zeven goals nog teruggebracht tot vier. De jonge talenten raakten echter niet in paniek en walsten daarna definitief over de tegenstander heen.
In de laatste tien minuten kwam ook Lynn Knippenborg uit Zieuwent nog even binnen de lijnen. Polman, die zes keer scoorde en veel assists gaf, bracht het verschil opnieuw terug tot zeven goals en daarmee was de wedstrijd beslist. Met subliem spel tilde Oranje de score zelfs boven de veertig goals en eindigde de halve finale in een monsterscore (42-33).
Klik
voor de reactie van Estavana Polman.
De inmiddels uitverkochte finale tegen Denemarken wordt zondagmiddag om 17.30 uur gespeeld in het Topsportcentrum in Rotterdam.