Nieuws

Deel taken NHM naar Openluchtmuseum

ARNHEM - Een deel van de taken van het Nationaal Historisch Museum komt terecht bij het Openluchtmuseum in Arnhem.
Dat heeft staatssecretaris Zijlstra van Cultuur vrijdag laten weten.
Het plan is onderdeel van de cultuurbezuinigingen van het kabinet. Woensdag werd bekend dat de subsidie voor het NHM wordt stopgezet. Het Openluchtmuseum moet nu dat gat gaan opvullen, samen met het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze moeten samen de nationale geschiedenis presenteren. Als de beide musea met een goed plan komen, stelt de staatssecretaris 2 miljoen euro beschikbaar.
De Arnhemse burgemeester Pauline Krikke reageert verheugd. "Dat is goed nieuws, zowel voor het Nederlands Openluchtmuseum als voor de stad." Zijlstra had na het afketsen van de komst van het NHM naar Arnhem gezegd dat als er rijksgeld zou zijn voor een gebouw, dat naar Arnhem zou gaan. Krikke stelt tevreden vast dat Zijlstra zich aan zijn woord heeft gehouden.
Het Gelders Orkest komt er een stuk minder goed vanaf. Dat krijgt in plaats van 6 miljoen nog maar 3 miljoen subsidie. Het orkest laat weten dat het zo'n 30 procent van de bezuiniging kan opvangen, maar niet op zo'n korte termijn. De kaartjes zullen duurder worden en het orkest zal meer bezoekers moeten trekken. De plannen worden in 2013 ingevoerd. De Tweede Kamer praat er 27 juni over.

Eerdere berichten over het Nationaal Historisch Museum: