Nieuws

'Ontvoerder wilde Melchers laten doden'

ZUTPHEN - De ontvoerder van Claudia Melchers, Izaan Moeniralam, heeft vorig jaar tegen een medegevangene gezegd dat hij Claudia en haar kinderen wilde laten doden.
De medeverdachte lichtte de familie in. Dat zei de advocaat van de familie Melchers maandag in een kort geding waarin de familie een verschijningsverbod eist van het boek Cocacabana van de ontvoerder.
Miljonairsdochter Claudia Melchers werd in september 2005 voor de ogen van haar kinderen ontvoerd. Ze werd vastgehouden op een recreatiepark in de Achterhoek. De ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne. Melchers maakte in gevangenschap de afspraak om 5 miljoen euro te betalen. Daarop werd ze vrijgelaten. Twee van de drie mannen werden kort daarna gearresteerd. Moeniralam kon later in Brazilië worden aangehouden. Hij werd door het hof veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Losgeld werd er nooit betaald.
De familie noemt het boek dat de ontvoerder tijdens zijn detentie schreef 'goor en verzonnen'. De uitgever is Ed de Jeu, een Nederlander die in België woont. Zijn bedrijf heet BRITE. Er liggen 25.000 exemplaren klaar. De Jeu snapt niet dat de familie wil voorkomen dat het boek in de winkel komt. "Er staat niets vreemds in het boek. Ik heb geen gevoelige dingen gelezen." Het boek telt volgens De Jeu 320 pagina's.
Volgens de advocaat van de familie Melchers heeft de familie nog steeds veel last van de ontvoering. De advocaat wil dat het hele boek wordt verboden. Het schrappen van enkele passages is niet voldoende. De advocaat wilde voor de rechter geen stukken voorlezen, omdat die te kwetsend voor de familie zouden zijn. Hij noemde de paginanummers.
De schrijver van het boek was niet in de rechtbank. Het is niet bekend waar hij is, maar volgens De Jeu is er geen sprake van dat hij is gevlucht. Ook zijn advocaat was er niet. Claudia Melchers was er ook niet bij, vader Hans uit Vorden wel.
De cover van het om streden boek.