Nieuws

'Je vergeet maar één keer de WC door te trekken'

NIJMEGEN - Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke astronauten? Kun je in de ruimte een kind krijgen? En hoe ga je in het internationale ruimtestation ISS in hemelsnaam naar de wc?  Zo'n 200 middelbare scholieren uit de regio Nijmegen vuurden donderdag tientallen van dit soort vragen af op André Kuipers.
De kosmonaut gaf ter ere van het 55-jarig bestaan van de Bèta-faculteit van de Radboud Universiteit een gastcollege over ruimtereizen. (audio)
Grote belangstelling voor Kuipers in Nijmegen.
Kuipers ging twee keer de ruimte in voor de European Space Agency, in 2004 en in december 2011. Op 1 juli kwam hij weer velig terug op aarde. (audio)
Tijdens zijn laatste missie voerde hij meer dan 55 experimenten uit,  in het internationaal ruimtestation ISS. Op de vraag wat voor experimenten dat waren, zei de Kosmonaut lachend: "Er was één experiment, genaamd fireball, om de duurzaamheid van verschillende materialen te testen. Ik moest in het Russische deel van het ruimtestation elke maand een kast openen en daar mijn hand op verschillende blokken materiaal leggen. Daarna moest ik er ook nog 3 keer overheen blazen. Dat was het.... ..." (audio)
André Kuipers tijdens zijn college

Water sparen in de ruimte is toppunt van recycling

Kuipers onthulde verder dat kosmonauten hun eigen urine en zweet drinken in het ruimtestation om water te sparen. Er ging een golf van afgrijzen door de collegezaal toen hij dit zei, maar "Natuurlijk is het wel goed gefilterd" aldus de ruimtevaarder. ''Je kunt je in de ruimte vanwege het ontbreken van de zwaartekracht niet normaal wassen. Het water verandert in kleine druppeltjes, die door het ruimteschip zouden gaan zweven. Om je te wassen hangen er volgens de kosmonaut daarom overal in het ruimtestation babybillendoekjes.'(audio)
In gesprek met scholieren
'Het zweet dat zo verzameld wordt, kan weer gerecycled worden tot drinkwater. "Ik had vanwege de slechte hygiene wel veel kleine zweertjes aan mijn handen", aldus de ruimtevaarder. Om zwaartekracht in de WC-pot te creeren wordt een stofzuiger gebruikt.  "Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je hem vergeet aan te zetten. Dat vergeet je maar één keer." aldus Kuipers. (audio )

Ruimtevaart letterlijk ver van bed

Na afloop van het college zeiden de middelbare scholieren genoten te hebben: "geen saaie theorien. Hij wist het allemaal mooi te vertellen" Op de vraag of ze nu zelf ook ruimtevaarder wilden worden, zeiden veel scholieren dat enerzijds wel "gaaf" te vinden, maar dat de ruimte anderzijds toch wel erg ver van huis ligt en dat je als ruimtevaarder ook nog eens erg lang van huis bent.