Nieuws

'Zalmproducten te laat uit de winkels'

ARNHEM - Voedingsdeskundige IJsbrand Velzeboer vindt dat het veel te lang duurde voordat maaltijdsalades waarin zalm is verwerkt, uit de schappen werden gehaald.Eind september kwam de waarschuwing dat mensen ziek konden worden van zalm van de Harderwijkse fabrikant Foppen.
Pas vijf dagen later volgde er een waarschuwing voor maaltijdsalades waar zalm in zit. Volgens Velzeboer moet binnen enkele uren een volledige lijst beschikbaar zijn van alle producten waar het besmette voedsel in is verwerkt.
In Nederland zijn zeker 550 mensen ziek geworden. 200 van hen kwamen in het ziekenhuis terecht. Twee ouderen zijn overleden nadat ze zalm aten. Op basis van het grote aantal patiënten door de uitbraak en vaste rekenmodellen schat het RIVM dat er uiteindelijk 17 mensen aan de besmetting kunnen overlijden.
Eerder zei de Wageningse microbioloog Rijkelt Beumer al dat veel bedrijven zich er bij controles makkelijk vanaf maken.