Nieuws

'Bouwbedrijven gaan bewust failliet'

ARNHEM - Bouwbedrijven gaan bewust failliet om werknemers op straat te kunnen zetten.
Dat zegt vakbond FNV Bouw. Volgens de vakbond doen bedrijven dat om daarna zelfstandigen in te huren, zogeheten zzp'ers.
Dit jaar zijn al veel bouwbedrijven failliet gegaan. Gelderland wordt extra hard getroffen omdat veel minder nieuwe huizen gebouwd worden dan in de rest van Nederland.

'Goedkope manier om personeel te ontslaan'

Vakbond FNV is nu een meldpunt begonnen voor bedrijven die failliet gaan om zo op een goedkope manier personeel te ontslaan. Bedrijven hoeven dan niet een sociaal plan uit te voeren en betalen ook geen ontslagvergoeding. Volgens de vakbond wordt het personeel dat in vaste dienst werkte daarna vaak ingehuurd als zelfstandige, tegen lager loon en met minder rechten.

'Bewuste actie bouwbedrijven'

FNV bouw maakt zich zorgen om deze ontwikkelingen. "Het is legaal dus we kunnen er juridisch niet veel aan doen. Maar in november willen we het zwartboek, dat we opmaken vanuit het meldpunt, aanbieden aan de politiek. Om zo onze zorgen hierover kenbaar te maken. Wij denken dat 20 tot 25 procent van de bouwbedrijven die failliet gaan dat bewust doet."
PvdA'er John Kerstens, oud-voorzitter van FNV Bouw, stelt Kamervragen:
Kamervragen ingediend over gerommel met faillissementen in de bouwen het weer inhuren van ontslagen werknemers als 'zelfstandigen'. #PvdA
— John Kerstens (@JohnKerstens)