Nieuws

Eis: 16 jaar tegen 'supercrimineel'

DEN HAAG/ ARNHEM - Tegen Eric Jan Q., die geldt als de gevaarlijkste crimineel van Nederland, is maandag in hoger beroep 16 jaar cel geëist voor onder meer het voorbereiden van aanslagen, bedreiging, vuurwapenbezit en winkeldiefstal met geweld.
De op dat moment voortvluchtige Eric Jan Q. werd in 2007 in Arnhem gearresteerd na een winkeldiefstal. Hij kreeg eerder 14 jaar voor een reeks gewelddadige overvallen en een vuurgevecht met de politie waarbij hij 30 kogels afvuurde.

'Q. bereidde reeks brute aanslagen voor'

Hij ontsnapte in 2001 uit de gevangenis en bereidde in die tijd meerdere strafbare zaken voor, aldus justitie. In 2006 vond de politie bij een inval in een schuilplaats van Q. meerdere wapens en explosieven. Ook lagen er foto's van mogelijke doelwitten waaronder het Botlekgebied, de HSL en de beveiliging op Prinsjesdag. Volgens het OM waren er slachtoffers gevallen als Q. zijn plannen in daden had kunnen omzetten.

OM wil zware straf voor 'niets en niemand ontziende crimineel'

Toen hij voortvluchtig was zou hij ondernemers hebben bedreigd met kogelbrieven.
Het OM vindt dat alleen een gevangenisstraf van zeer lange duur recht doet aan de ernst van de feiten. "Verdachte is niets meer maar zeker ook niets minder dan een zeer gewelddadige, niets en niemand ontziende, zware crimineel waartegen de maatschappij zo lang mogelijk beschermd moet worden", aldus de advocaat-generaal op de zitting.