Nieuws

Gelderse gemeenten genomineerd voor BNG Erfgoedprijs

AMSTERDAM - De gemeenten Winterswijk en Rheden zijn genomineerd voor de BNG Erfgoedprijs 2012.
Samen met nog drie andere gemeenten maken zij kans op een bedrag van 25.000 euro.
De jury kent de prijs jaarlijks toe aan gemeenten die qua beleid op het gebied van cultureel erfgoed 'het verschil maakt'. De jury beoordeelt daarbij onder meer of burgers bij het erfgoedbeleid betrokken zijn en of er een relatie met de jeugd wordt gelegd.
Buiten Gelderland zijn de gemeenten Beemster, Hellevoetsluis en Schiedam genomineerd. Op 7 december wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.

Jury-beoordeling Rheden

"Rheden heeft in samenspraak met bewoners bepaald welke elementen van de plaatselijke cultuurhistorie een motor kunnen zijn voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van economie, vestigingsklimaat, toerisme, landschapsontwikkeling etc. Ook is er een online platform om verhalen, vragen, filmpjes, zorgen, foto’s en opmerkingen te delen. Monumenten en landgoederen worden gekoppeld aan duurzaamheid en energie."

Jury-beoordeling Winterswijk

"Winterswijk berekende in hoeverre erfgoed bijdraagt aan de lokale economie: het levert omzet en werkgelegenheid op, woningen zijn meer waard en bezoekersstromen houden het voorzieningenniveau (zeker in krimpgebieden) op peil. Herbestemming staat centraal. Bewoners gaven in workshops aan hoe belangrijk zij het ontwikkelen van erfgoed vinden."