Nieuws

Brand Kilder: silo vrijdag afgebroken

KILDER - De silo in Kilder waar een grote brand heeft gewoed, wordt vrijdag vanaf 7.30 uur afgebroken.  Dat gebeurt door een specialistisch bedrijf.
Donderdagmiddag wordt een grote kraan opgebouwd. Rond 3.00 uur is het sein brand meester gegeven, maar de brandweer kon de 12 opslagplaatsen waar het smeulde moeilijk bereiken.

Lastige klus

Volgens de brandweer ligt er in de silo's onder meer graan en maïs. Als de waterstraal er vol op wordt gezet, is de brandweer bang dat het één zware massa wordt en dat de silo uit elkaar wordt gedrukt.
De brand in Kilder brak even voor middernacht uit in een schuur van veevoeder- en doe-het-zelfzaak Horsting. Het vuur sloeg daarna over naar de silo's. De brandweer kon voorkomen dat een tank met brandstof ontplofte. 

De brandweer richtte snel een post ter plaatse in.

Burgemeester aanwezig

Horsting is een bekend familiebedrijf in de omgeving. Recentelijk had de familie nog een nieuwe deel bij het bedrijf laten bouwen. Dat deel is vermoedelijk onbeschadigd gebleven. Burgemeester Leppink van de gemeente Montferland kwam persoonlijk langs om de getroffen familie een hart onder de riem te steken.

Bewoners geëvacueerd

Bij de brand kwam afgelopen nacht veel rook vrij. Twee huizen in de omgeving werden ontruimd. Een brandweerman moest stoppen met blussen nadat hij rook had binnengekregen. 

Brand meester

Omdat er weinig water in de buurt is, schaalde de brandweer snel op. Korpsen uit de wijde omgeving werden opgeroepen om te helpen bij het bestrijden van de brand. Luister hier naar verslaggever Jan Sommerdijk die ziet hoe de brandweer aan het nablussen is.

Locatie van de brand