Nieuws

Nood-ic Jansdal ziekenhuis na uitbraak bacterie

HARDERWIJK - De afdeling intensive care in het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is gesloten, nadat opnieuw de Klebsiella-bacterie is opgedoken.
Er is maandagmiddag een nood-intensive care op de spoedeisende hulp ingericht.
Door de sluiting van de ic zullen enkele geplande operaties worden uitgesteld. De betrokken patiënten krijgen persoonlijk bericht.

Drie patiënten besmet

Na de uitbraak van half juni leek alles onder controle, maar vorige week werd de multiresistente bacterie weer bij drie patiënten op de ic ontdekt. De drie worden in isolatie verpleegd. De vier andere patiënten die op de ic lagen, zijn naar andere ziekenhuizen gebracht.

De ic wordt volledig schoongemaakt

De afdeling zal volledig worden schoongemaakt. Alle afvoerleidingen worden vervangen en alle apparatuur wordt grondig geïnspecteerd en gereinigd. Het ziekenhuis zegt dat medewerkers van de afdeling infectiepreventie en medisch microbiologen met man en macht aan het werk zijn om te achterhalen waar zich een mogelijke haard bevindt.

De bacterie kan infecties veroorzaken

Klebsiella is een darmbacterie die meestal ongevaarlijk is, maar die bij mensen met verminderde weerstand infecties kan veroorzaken. De bacterie is resistent voor de meest gangbare antibiotica, maar kan met bepaalde antibiotica nog wel worden behandeld.