Nieuws

'Calamiteitenroutes Ewijk werkten'

EWIJK - De werkzaamheden op de brug bij Ewijk maken de hulpverlening bij ongelukken er niet makkelijker op, maar grote problemen zijn er niet.
De speciale calamiteitenroutes die zijn afgesproken met Rijkswaterstaat, politie en ambulancedienst werken goed.
Dat zegt de politie naar aanleiding van de kettingbotsing van donderdag waarbij drie gewonden vielen. 
Donderdagmiddag ontstond het beeld dat de ook de hulpdiensten flink last hadden van de ontstane files en de wegversmallingen. Uiteindelijk blijkt dat één politieauto vast stond in de file omdat die niet de calamiteitenroute volgde. 'De andere hulpdiensten gebruikten de vooraf afgesproken routes en waren op tijd', aldus een woordvoerder van de politie vrijdag.
Bij de kettingbotsing waren vijf personenauto's en twee vrachtwagens betrokken. De oorzaak van de aanrijding is nog niet bekend. Drie bestuurders van personenauto's raakten gewond; een 42-jarige man uit Driebergen-Rijssenburg, een 56-jarige vrouw uit Westervoort en een 55-jarige man uit Opheusden. Zij zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
Vanwege het ongeluk zat de A50 bij Valburg enkele uren dicht. Het verkeer werd omgeleid.
Volgens de politie wordt voorafgaand aan grote werkzaamheden door alle betrokken partijen overleg over hoe te handelen bij ongelukken. De calamiteitenroutes die dan worden afgesproken, worden van tevoren uitgebreid getest.  
Daarnaast is er elke vier weken nieuw overleg over de werkzaamheden en of de routes moeten worden aangepakt. De aannemer heeft een directe lijn met de meldkamer voor eventuele calamiteiten.
Sinds de start van de werkzaamheden zijn er zo'n 5 ongelukken gebeurd.