Nieuws

Gelderse natuureducatie onder druk

ARNHEM - Kennis van de natuur in Gelderland dreigt verloren te gaan door bezuinigingen.
De provincie Gelderland is van plan om alle subsidie voor IVN stop te zetten. De club ondersteunt honderden lokale natuurorganisaties en verzorgt zelf ook educatieve natuuractiviteiten.
woensdag praten Provinciale Staten over de voorgenomen bezuiniging van drie ton. Ook veel gemeenten bezuinigen op natuureducatie op basisscholen. In Renkum stopt de gemeente helemaal met de subsidie voor natuuronderwijs. 

Overzicht gemeentelijke bezuinigingen op natuur- en milieu educatie(NME) 6 juni 2012

Noordwest Veluwe

Gemeente Harderwijk
Korting van 60% doorgevoerd in de prestatieovereenkomst met de Hortus Harderwijk. Bezoekerscentrum functie vervalt alsmede educatieve activiteiten gericht op voortgezet onderwijs en volwassenen.
Gemeente Elburg
Heeft budget voor NME geschrapt.
Gemeente Oldenbroek
Heeft budget voor NME geschrapt.

Rivierenland

Gemeente Tiel
Vorig jaar is er tussen de gemeente Tiel en de stichting Duurzaam Rivierenland een prestatieovereenkomst voor de 2011-2014 overeengekomen. Deze overeenkomst houdt mede in dat Duurzaam Rivierenland de komende 4 jaar elk jaar € 5.000 subsidie moeten inleveren. Korting in 2014 tov 2011 is 30%.
Gemeente Zaltbommel
Contract met bezoekerscentrum de Grote Rivieren wordt voortgezet de komende 3 jaar, maar wel met 15% minder.

Stadsregio Arnhem – Nijmegen

Gemeente Renkum
MEC Renkum heeft al een bezuinigingsoperatie achter de rug waarbij zo’n 30% gekort is op NME. Op 27 juni wordt een voorstel in de gemeenteraad behandeld over het volledig wegbezuinigen van het MEC.

Stedendriehoek

Gemeente Apeldoorn
Budget voor het Natuurhuis wordt jaarlijks met 30% afgebouwd tot €0 in 2015. Door hoge frictiekosten is er al veel eerder geen budget meer voor de uitvoering van educatie.
Gemeente Zutphen
De bezuinigingsopgave voor de Kaardebol, centrum voor duurzaamheid,  is naar aanleiding van alternatieve plannen van vrijwilligers en gebruikers van de Kaardebol iets bijgesteld maar bedraagt bijna 50%.  Een bestuurlijke taakgroep werkt een nieuw concept voor de Kaardebol uit.

De Vallei

Gemeente Ede
Sinds 1 januari 2012 ontvangt Het Groene Wiel 50% minder subsidie van de gemeente Ede voor de uitvoering van het Programma NME voor primair onderwijs.
Gemeente Barneveld
Stopzetting subsidie voor natuureducatie via Het Biologisch Koetshuis. Wel zijn er plannen in ontwikkeling voor een duurzaamheidscentrum  waarbinnen educatie mogelijk een rol kan spelen.

Achterhoek

Gemeenten Berkelland & Oost Gelre
De Huusker, heeft de gemeenten Winterswijk, Aalten, Berkelland en Oost-Gelre in haar werkgebied.
Berkelland heeft al eerder laten weten te willen stoppen met NME in bevindt zich momenteel in een afbouwfase, die eindigt op 01-01-2013. De gemeente Oost-Gelre heeft besloten per 01-01-2012 geheel te stoppen met NME.
Gemeente Doetinchem & Bronckhorst
Gemeente Doetinchem was voornemens om per 1 januari 2012 volledig te stoppen met het financieren van Natuur- en Milieu educatie, maar heeft besloten om nog  1 jaar NME te financieren en onderzoek te doen naar de gevolgen van stopzetting.  In de begroting van 2014 en verder wordt rekening gehouden met een volledige ombuiging.  Het regionaal NME-centrum Doetinchem e.o.  werkt in opdracht van de vier gemeenten (Montferland, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Doetinchem). Door wegvallen Doetinchem valt een derde van het budget weg en valt het schaalvoordeel voor de andere gemeenten weg. Gemeenteraad in  Bronckhorst besluit in juni over  het voorstel om 50% op NME te korten.