Nieuws

Gelderlanders: Duitsland favoriet bij EK

ARNHEM - De Duitse voetbalploeg is voor Gelderlanders de grote favoriet bij het EK.
33,5 procent denkt dat 'Die Mannschaft' de titel pakt, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland en EenVandaag.
20 procent van de Gelderlanders verwacht dat Spanje Europees kampioen wordt, 13,7 procent zet zijn kaarten op het Nederlands elftal. Opvallend is dat doelman Maarten Stekelenburg alleen in Gelderland de populairste speler van Oranje is.
65,9 procent van de Gelderlanders zegt naar het EK te gaan kijken. Ruim een kwart kijkt alleen als Oranje speelt.
De overgrote meerderheid (76,3 procent) heeft tamelijk veel of heel veel vertrouwen in bondscoach Bert van Marwijk. Veel ondervraagden zeggen geen idee te hebben wie dé sterspeler van het EK zal worden. In Gelderland worden Robin van Persie, Arjen Robben en Mesut Ozil van Duitsland het vaakst genoemd.

'Koninklijk Huis en kabinet niet naar EK'

Een meerderheid van de Gelderlanders vindt dat leden van het Koninlijk Huis en ministers of staatssecretarissen niet naar Oekraïne moeten gaan. Het kabinet dreigt het EK te mijden als het land niet snel werk maakt van de mensenrechten. Ook leden van de Europese Commissie, onder wie voorzitter José Manuel Barroso, de Duitse president Joachim Gauck en premier Angela Merkel hebben al aangegeven het EK te mijden als de mensenrechtensituatie in Oekraïne niet spoedig verbetert. Er is vooral kritiek op de manier waarop Oekraïne omgaat met de gedetineerde ex-premier Timosjenko.

Resultaten uit de enquête