Nieuws

Slingeland: al 60 patiënten met VRE

DOETINCHEM - Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft tot nu toe bij 60 patiënten de resistente VRE-bacterie vastgesteld.
Vier verpleegafdelingen zijn inmiddels gedesinfecteerd, meldt het ziekenhuis donderdag.

VRE-besmetting had grote gevolgen

De uitbraak werd op 23 mei gemeld. Die had grote gevolgen. Het ziekenhuis voerde een opnamestop in en moest een aantal afdelingen desinfecteren.
Bijna 4700 ex-patiënten krijgen een kweekset om vast te stellen of ze besmet zijn. Inmiddels zijn 2000 sets verzonden. Ruim 1200 zijn alweer ingeleverd. Het overgrote deel is al bekeken en scoort negatief, dus geen besmetting. De ongeveer 3500 ex-patiënten waarvan de tests nog binnen moeten komen of nog beoordeeld moeten worden, worden nog verdacht.

Wat is VRE?

Vancomycin-resistente enterokokken behoren tot de groep van bijzonder resistente micro-organismen (bacteriën).  Ze worden regelmatig gevonden bij gezonde personen buiten zorginstellingen (ca. vijf procent) en in voedsel zoals bijvoorbeeld vlees. Enterokokken zijn bacteriën die in het maag-darmstelsel van mensen en dieren voorkomen en zijn – in tegenstelling tot andere micro-organismen – weinig virulent (=laag ziekmakend vermogen). Gezien de verspreiding in de gezonde bevolking worden VRE ook regelmatig bij patiënten in het ziekenhuis gevonden.