Nieuws

Vitesse treft nu RKC Waalwijk

ARNHEM - Vitesse heeft de finale van de play-offs voor Europees voetbal bereikt.
In een spectaculair duel waarin de Arnhemse club beter voetbalde, werd aartsrivaal NEC met 2-0 verslagen. RKC Waalwijk is komende week enigszins verrassend de tegenstander. De Brabanders waren over twee duels te sterk voor FC Twente.
In een matig gevuld Gelredome (slechts 13.301 toeschouwers) trok Vitesse direct ten aanval. In de openingsfase was de grootste kans voor Vitesse-aanvoerder Kashia. Hij kopte van dichtbij in, maar Babos redde met de vingertoppen. Voor NEC kreeg Zeefuik vervolgens een grote kans op 0-1. Velthuizen pareerde katachtig. Daarvoor had Vitesse meer mogelijkheden gekregen. De beste kans was nog voor Van Ginkel die net voorlangs schoot. Ook Ibarra zag een schot naast gaan.
NEC moest al voor rust met tien man verder.  Nuytinck kreeg direct rood na een overtreding op Ibarra. De centrumverdediger moest een fout van Koolwijk corrigeren. De Arnhemse thuisploeg voerde de druk op. Bony kwam net te laat om te scoren na een voorzet van Chanturia. Het bleef 0-0.
Na rust ging Vitesse opnieuw op jacht naar een treffer. De bevrijdende goal kwam snel en zoals zo vaak de afgelopen weken was het Nicky Hofs die scoorde. De kleine Arnhemmer werd prachtig bediend door Bony en lobde de bal over NEC-doelman Babos. Voor NEC werd het nog erger toen Foor vlak daarop zijn tweede gele kaart kreeg en ook van het veld moest. De actie van Foor was dom, want het 20-jarige talent schoot de bal boos over de zijlijn na een overtreding op Kalas.
De negen NEC'ers kwamen bij vlagen nog aardig aan voetballen toe. Voor Vitesse was Annan dreigend. Zijn schot ging echter recht op Babos af. Een kwartier voor tijd zorgde Bony met een rush vanuit de middencirkel voor 2-0 met een hard en laag schot. Hofs stond op de middenlijn aan de basis door alert te reageren en de bal snel te verlengen.
In de slotfase kreeg Vitesse ook nog een penalty na een overtreding van Van Eijden. Büttner, Bony en Reis eisten allemaal de bal op. Op bevel van trainer Van den Brom, mocht Reis de strafschop nemen. De Braziliaan schoot echter op de paal.
Vitesse begint de finale van de play-offs donderdag met een uitwedstrijd in Waalwijk. De return is zondag in GelreDome. Woensdag belegt de Arnhemse club net als vorige week een kort trainingskamp in Hoenderloo. Daar wil Vitesse zich in alle rust op het tweeluik met RKC voorbereiden.

Vitesse - NEC 2-0
'50 Hofs 1-0. '76 Bony 2-0
Vitesse: Velthuizen; Van der Struijk ('72 Yasuda), Kashia, Kalas, Büttner; Van Ginkel, Annan, Hofs ('77 Van der Heijden); Ibarra, Bony, Chanturia ('68 Reis).
NEC: Babos; Szelesi, Van Eijden, Nuytinck, Conboy; Vadocz, Schone, Koolwijk ('84 Platje); Foor, Zeefuik ('90 Cmovs), Amieux ('68 Van der Velden).
Rood: '32 Nuytinck (NEC) en '54 Foor 2x geel (NEC)