Nieuws

Vondst onderdeel Duitse V1 Ellecom

ELLECOM - In Ellecom is woensdagmiddag bij graafwerkzaamheden een onderdeel van een Duitse V1-raket uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.
Volgens de gemeente Rheden gaat het om een onderdeel van de raketmotor.
Op de vindplek stond tot het eind van de Tweede Wereldoorlog Villa Groot-Bergstein. Die werd door de inslag van de V1 op 23 februari 1945 verwoest.
Het terrein wordt bouwrijp gemaakt voor een nieuwe Multifunctionele Accomodatie. Het werk heeft geen hinder van de vondst. Met de V1's werden Londen en na de geallieerde landingen in Normandië ook het door de Britten bevrijde Antwerpen bestookt.

De Duitse Vergeltungswaffen

 De V1, kort voor Vergeltungswaffe 1, was een zware vliegende bom die de neiging had voor het bereiken van het doel al neer te storten. De motor maakte een kenmerkend ploffend geluid. Als dat stopte, moesten de mensen op de grond een veilig heenkomen zoeken.

De lancering van een V2 raket

De opvolger van de V1, de V2, had meer het uiterlijk van een raket en trof vaker doel. In tegenstelling tot de V1's konden de mensen ze niet horen aankomen. Waar ze insloegen, zaaiden de V2's dood en verderf.

Over de dreiging van de V1's (van de website www.zadelhof.nl/oorlogsverhalen.htm - Ellecom 60 jaar na dato):

- De luchtaanval op een trein tussen Ellecom en De Steeg verliep voor de Engelse piloot noodlot­tig. Hij raakte de boomtoppen bij de spoorwegovergang bij Middachten en stortte neer. Uit het wrak haalden wij een band met fosforkogels die we in het bos tegen een boom gooiden om te laten ontploffen. Een jongen uit Ellecom nam er een mee. Liet hem op de straat vallen en kreeg de fosfor in zijn lijf. Hij is eraan overleden.
-Eerste Kerstdag '44 werd tussen Ellecom en De Steeg een militaire trein diverse keren beschoten door Engelse jagers. Een jachtvliegtuig vloog door de bomen en stortte neer. De trein vervoerde in Arnhem
gestolengoederen.    
- Een klein brandend puntje dat in de lucht voorbij  kwam brommen. Als 't gebrom ophield moest jeje op de grond laten vallen. Dan was het  een V 1
- De weg die bij Hofstetten het bos in gaat en de Lange Juffer werden met sintels verhard. Een paar honderd meter voorbij de spoorlijn werden langs die wegen grote ondiepe gaten gegraven met een zandwal langs de kant. Daar werden kisten met munitie of zoiets opgeslagen. Er stonden ook wel eens vrachtauto's in. Het was tot verboden gebied verklaard maar ze lieten ons als kleine jongens daar toch wel rondlopen. Bij Reekers' tuin en zo.
- Ik bereikte de leeftijd dat je voor de O.T. moest werken. Organisation Tot, een Duitse dwangarbeiders organisatie, genoemd naar de uitvinder ervan, ene Hoempel­de­poemp Tot. Je moest graven: geulen, gaten, bulten, grachten. Graven, graven. graven. De Landwacht haalde je op. Ik heb in 't konijnenhok gezeten, op 't dak, in 't weiland, onder de tafel, ziek in bed. Je kunt het zo gek niet prakkiseren. Maar ik heb niet gegraven voor dat volk.

- Op mijn verjaardag is 's nachts een V1 gevallen op  Groot Bergstein, het huis van Mees. Dat was 23 februari 1945. Het was verschrikkelijk. Alles was glas en rommel en kapotte boel.

- Mijn Vader zei dat alle ramen uit de kerk waren. Ook die prachtige gebrandschil­derde waar we altijd naar keken als het weer zo lang duurde.