Kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, kunnen aanspraak maken op het kinderpardon. Maar de regels voor het kinderpardon zijn zo streng dat zo'n 400 kinderen buiten de boot dreigen te vallen. Voor hen dreigt uitzetting. Eén van de gezinnen die ervoor strijdt om in Nederland te mogen blijven is de familie Andropov.

Het gezin bestaat uit moeder Olga, vader Viktor, zonen Maksim (14) en Dennis (10) en dochter Arina (5). Zij woonden 17 jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland. Sinds 2013 startten ze tevergeefs diverse asielprocedures. Ze deden zonder succes een beroep op het kinderpardon.

Begin juli bepaalde de rechter dat het gezin de lopende procedures niet meer mocht afwachten. Het gezin, dat jaren in Culemborg woonde, werd uitgezet naar Oekraïne. De ouders kregen een inreisverbod. De twee zonen kwamen in september via een toeristenvisum voor een paar maanden zonder hun ouders en zusje terug naar Nederland. Maar ook zij moeten weer terug naar Oekraïne. In dit dossier leest u de berichtgeving over de familie Andropov en over andere Gelderse gezinnen die met het kinderpardon te maken hebben.