Hoe oorlog naar Gelderland kwam

Dit verhaal begint niet bij het begin. Het eindigt ook niet bij het einde. Het is een verhaal over strijd, over hoop en over de moed verliezen. Hoe oorlog naar Gelderland kwam?

In de stad van de liefde, Parijs, worden terroristische aanslagen gepleegd. Honderden Gelderlanders wijzen uit protest met hun potlood naar de hemel. Arnhemse jongens worden als ze onderweg zijn naar Syrie opgepakt en vervolgens vrijgesproken door de rechter, want ze hadden zich nog kunnen bedenken. Een Syrische professor uit Aleppo loopt naar Nederland en belandt in een tentenkamp in Apeldoorn. Gelderlanders vliegen naar Griekenland, om daar bootvluchtelingen te redden op vakantieeiland Lesbos. ‘Nee AZC’, scanderen inwoners van Wezep, Otterlo en Geldermalsen, als hun gemeente voorstelt vluchtelingen op te vangen.

Omroep Gelderland heeft het afgelopen jaar alle kanten van dit verhaal gevolgd. Het verzet, het jihadisme, de vluchtelingenstroom en de hulp. We brengen alle verhalen samen in deze longread en in de documentaire Hoe oorlog naar Gelderland kwam.