Het Witte Huis

Volg het dagelijks leven van 26 bewoners met dementie in de 4-delige documentaireserie Het Witte Huis. 

Zorgvilla Het Witte Huis biedt een thuis aan 26 ouderen. Het statige pand in het Betuwse Zetten deelt eenzelfde rijk leven als dat van zijn bewoners, maar hierbij laat de herinnering hen steeds vaker in de steek. De bewoners van Het Witte Huis lijden aan dementie. De documentaireserie Het Witte Huis geeft in 4 delen een unieke blik op het leven van onze ouders en grootouders die bij elkaar in één huis wonen, maar stuk voor stuk in hun eigen wereld verkeren. 

Ouderen die in verpleeghuizen niet de zorg krijgen die ze eigenlijk zouden moeten krijgen. Een zorgstelsel dat een tekort aan verpleegkundigen en verzorgers in de hand werkt. Waar is nog tijd en aandacht voor deze kwetsbare groep? Als antwoord hierop ontstaan er steeds meer kleinschalige woonvormen. Maar het wonen is er vaak duur en dus voor de 'gewone' man onbereikbaar.

De bevlogen directeur van de zorgvilla, Mark Wensink, is er van overtuigd dat liefdevolle en kleinschalige woonzorg voor alle ouderen mogelijk moet zijn. Zelf gooide hij het roer om nadat zijn kwieke oma binnen het jaar overleed in een regulier verzorgingshuis. Het werd zijn drijfveer om het anders te willen doen. Hij verliet zijn  baan in de financiële sector om een zorgvilla te realiseren voor dementerende ouderen. Het werd een huis met zorg en aandacht voor 26 dementerende ouderen. Mark Wensink ziet het als het begin van de weg naar betere zorg.

Gecharmeerd door de diversiteit aan bewoners van Het Witte Huis weten filmmakers Frank Oosterwegel en Barbara de Baare hen in de serie te portretteren zoals ze zijn. Hoe lastig dat ook is als die bewoners zelf vergeten zijn wie ze eigenlijk waren.


Uit het nieuws