Onderzoek naar salmonellabesmetting die eind 2012 uitbrak.

Onderzoek Omroep Gelderland naar salmonellabesmetting Foppen

Omroep Gelderland startte in 2014 een onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de salmonellabesmetting die eind 2012 uitbrak in Nederland. Gerookte zalm van visverwerker Foppen uit Harderwijk was besmet met de Salmonella Thompson-bacterie. 23.000 consumenten werden ziek en tenminste vier mensen overleden aan de besmette vis. Foppen is in Nederland de grootste leverancier van gerookte zalm. Zo'n 80% van de gerookte zalm in de supermarkten komt uit Harderwijk. Albert Heijn is één van de supermarkten waar de zalm wordt verkocht.

Meer over de gebeurtenissen rondom de uitbraak leest u in de tijdlijn.

Conclusie onderzoek

Omroep Gelderland deed meerdere keren een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om duidelijkheid te krijgen over de rol die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Foppen hebben gespeeld in de salmonella-affaire. Hieruit bleek onder andere dat Foppen ook in de jaren voorafgaand aan de salmonellabesmetting de voedselveiligheidsregels aan de laars heeft gelapt en dat het bedrijf 'maar' een maximale boete van 4200 euro hoefde te betalen voor het veroorzaken van de salmonellabesmetting.

Voor een samenvatting van alle gebeurtenissen in de periode 2012 - 2015: klik hier

Het laatste nieuws

Bekijk hier het laatste nieuws rond Foppen en de salmonellabesmetting. Omroep Gelderland deed meerdere malen een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om erachter te komen hoe vis-, vlees- en kipverwerkingsbedrijven omgaan met onze voedselveiligheid. De inspectierapporten die openbaar werden geven een goed beeld van de overtredingen die de bedrijven begaan en laten zien hoe de voedselinspectie de hygiëneregels handhaaft. Lees hieronder de berichtgeving van het voedselveiligheidsonderzoek van Omroep Gelderland.