Er kan zoveel meer

Er kan zoveel meer

Hoe zou jij het vinden om niet als vrijwilliger met mij mee te gaan, maar voor één dag mijn handicap over te nemen?” Die vraag krijgen twaalf bekende Nederlanders (veelal met Gelderse roots) in de nieuwe tv-serie ‘Er kan zoveel meer’ bij Omroep Gelderland.

Op zondag 10 april start de twaalfdelige tv-serie ‘Er kan zoveel meer’, waarin presentatrice Angelique Krüger op zoek gaat naar de ‘mens’ achter de vrijwilliger.

Vrijwilligerswerk

Dagelijks zetten duizenden vrijwilligers zich belangeloos in voor een ‘betere’ maatschappij. Wat is hun drijfveer en motivatie? Is vrijwilligerswerk alleen voor mensen die niet werken? Of valt het prima te combineren naast een baan en een gezin. Je vrijwillig inzetten voor een ander, daar wil je toch ook iets voor terug? In ‘Er kan zoveel meer’ gaan we op zoek naar de antwoorden.

Leugentje om bestwil’
Het belang van het werk van vrijwilligers is natuurlijk het sterkst voelbaar bij mensen die hier gebruik van maken of hier zelfs afhankelijk van zijn. Wat als wij die rollen nu eens omdraaien en twaalf bekende Nederlanders uitdagen om die afhankelijkheid zelf aan den lijve te ervaren? Om hen zover te krijgen worden zij met een ‘klein leugentje’ naar een locatie verzocht. De BN’er denkt dat hij een dag als vrijwilliger mee gaat met een uitje van de Zonnebloem. Angelique Krüger overvalt hen vervolgens met de bijzondere uitdaging om voor een dag in de huid te kruipen van iemand met een lichamelijke beperking.

BN’ers
De (nog niets vermoedende) publieke personen die denken een dag als vrijwilliger een dagje uit te gaan beleven zijn onder anderen Chris Tates, Frans Duijts, Hans Kazan, Harm van Edens, Meike de Jong, Chimène van Oosterhout, Ron Link, Sander Janson en Tim Coronel. Twee andere BN’ers blijven nog een verrassing.

Beperkingspak en rolstoel
Om die beleving zo realistisch mogelijk te maken, worden de BN’ers voorzien van een ‘beperkingspak’. Dat vermindert de mobiliteit, het gehoor en/of het zichtvermogen. Ook nemen zij de hele dag plaats in een rolstoel. Eenmaal voorzien van deze handicaps nemen zij deel aan een dagactiviteit van Nationale Vereniging de Zonnebloem. Onder persoonlijke begeleiding van een vrijwilliger en een Zonnebloemdeelnemer met een vergelijkbare lichamelijke beperking, beleven de bekende Nederlanders deze dag. Het beperkingspak GERT (GERontologische Testkleding) is een perfect hulpmiddel dat gebruikt wordt in scholing van medewerkers in vele ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Er kan zoveel meer