Dit was Toen: nostalgisch programma over de Gelderse geschiedenis

Dit was Toen is het nieuwe geschiedenisprogramma van Omroep Gelderland. In de reeks draait alles om nostalgie. Presentator Marlies Claasen belandt daardoor voortdurend in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. Aan de hand van oude professionele- en amateurfilms uit Het Gelders Archief in Arnhem gaat ze op zoek naar gebeurtenissen uit lang vervlogen tijd.

Marlies komt op plekken die ondertussen onherkenbaar veranderd zijn en praat met bijzondere gasten die zich de tijd van toen nog levendig kunnen herinneren. Om het feest der herkenning compleet te maken komen in elke uitzending van Dit was Toen legendarische reportages uit het programma 'Van Gewest tot Gewest' voorbij.


Aflevering 18 - 23 maart


Reisje langs de Rijn

Na de Tweede Wereldoorlog kregen mensen het beter en vrije tijd werd steeds gewoner. En wat doe je daar dan mee? Natuurlijk maak je dan reisjes langs de Rijn op een schip, met een heleboel andere mensen

Marlies vindt een prachtige reportage van Van Gewest tot Gewest uit 1978; vanaf de Rijnkade in Arnhem vertrekt de ene boot vol gezelligheid na de andere richting Duitsland. Marlies spreekt Obbe Koudenburg, een kapitein uit die dagen en kijkt samen met hem rond op zijn oude schip dat nog altijd langs de Rijn vaart!

Auto Vierdaagse Doetinchem
Eind jaren 70 van de vorige eeuw kreeg een aantal organisaties in Doetinchem en omstreken een briljant idee. Om de Achterhoek te promoten en de bekendheid te vergroten werd er jaarlijks met Hemelvaart een vierdaagse autotoertocht georganiseerd. Uit het hele land kwamen deelnemers toestromen om door de Achterhoek te tuffen. Marlies praat erover met Hans Donderwinkel, één van de mensen achter de schermen.

Internationale rally van Hengelo
Marlies gaat op bezoek bij Gert Temebel die gek is op oude motoren. Hij knapt ze op en rijdt er vervolgens toertochten mee. Ook doet hij mee aan de Internationale Veteranenrally van Hengelo, die elk jaar in augustus wordt verreden. Marlies wil graag weten wat de charme is van zo'n toertocht en uiteraard gaan Gert en Marlies samen een ritje maken op één van de oude motoren van Gert.