Blik op vrijheid

Blik op vrijheid; Vluchtelingen Toen en Nu toont de verhalen van zes personen die in de afgelopen 80 jaar gevlucht zijn en langs de Grebbelinie hun thuis hebben gevonden; beginnend bij de Tweede Wereldoorlog en eindigend in het nu. Beleef al kijkend de manier waarop zij invulling geven aan vrijheid en ontdek tegelijkertijd hoe vluchtelingen door de jaren heen het Nederlandse asielbeleid hebben ervaren. Wat was de impact van dit beleid op hun vrijheidsbeleving?

Aan de hand van persoonlijke verhalen ervaart de kijker de beklemming van het gebrek aan vrijheid, maar ook de trots en veerkracht van de geportretteerden en de emotie die vrijheid bij hen oproept. Blik op vrijheid; Vluchtelingen Toen en Nu begint met het verhaal van Teun Jordaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Rhenen vluchtte en eindigt met een Syrische vluchteling die net in Nederland is gearriveerd.

Met de serie slaan we een brug tussen het gebrek aan vrijheid in ons land ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse zoektocht van vluchtelingen naar vrijheid en veiligheid in Nederland. Op deze manier willen we de kijker prikkelen na te denken over het begrip vrijheid. Daarnaast beoogt het project een groter draagvlak te creëren voor vluchtelingen in Nederland.

Blik op vrijheid; Vluchtelingen Toen en Nu is elke donderdag om 17.35 te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken kan via Uitzending Gemist en YouTube.