Alles Plat

Alles Plat

In de streektaalquiz Alles Plat testen we de dialect-kennis van de Gelderlander en spijkeren we de kijker meteen even bij! Iedere week worden twee kandidaten uit verschillende streken uit de provincie in de studio aan de tand gevoeld over hun kennis van het Gelders dialect. In seizoen 3 doen we dat met een aantal leuke, nieuwe spelrondes. Uiteraard gaat de winnaar nog steeds naar huis met de legendarische mand vol streekproducten!
Kijkers die een aanvulling hebben kunnen mailen naar allesplat@gld.nl

Alles Plat, elke zondagavond om 17.35 uur (ieder uur herhaald) na Gelderland Helpt

presentatie: Alberto Radstake

Afl 1. 14 januari '17 Nienke vs Henny
De Ruurlose moeder Henny en dochter Nienke trappen het 3e seizoen van Alles Plat af
Afl 2. 21 januari '17 Mees vs Jort
Jonge Achterhoekers Mees en Jort laten zien dat dialect ook bij een jongere generatie leeft
Afl 3. 28 januari '17 Hester vs Willem
Taalliefhebber Hester uit Ede neemt het op tegen de Nijmeegse schrijver Willem.
Afl 4. 4 februari '17 Johan vs Bennie
Folkloristische dansgroep de Isselschotsers worden vertegenwoordigd door danser Johan en muzikant Bennie
Afl 5. 18 februari '17 Theo vs Riet
De voorzitter van Folkloristische dansgroep de Dörsvlègels neemt het op tegen lady speaker en secretaresse Riet
Afl 6. 25 februari '17 Annie vs Betsie
Namens de Dialectclub Vrienden van de Streektaal Loenen en Umstreken wordt de quiz gespeeld door lid Annie
en voorzitter Betsie
Afl 7. 4 maart '17 Thijs en Hugo
Uit de Ermelose band Backgammon staat leadzanger Thijs tegenover gitarist Hugo.
Afl 8. 11 maart '17 Bennie vs Gerrie
Secretaris, danser en af en toe lulleman neemt het op tegen / danser Gerrie namens Folkloristische dansgroep Wi'j
eren ’t Olde
Afl 9. 25 maart '17 Corrie vs Johanna
De laatste akte van het seizoen komt van Corrie en Johanna van Toneel vereniging Irene 

5 spelrondes per uitzending:

In seizoen III is de quiz uitgebreid met 3 unieke rondes: ‘Raad ‘t plaatje’, ‘Alles Plat in…’ en een ‘streekmuziekronde’. Hiermee laten we meer zien van taal uit de streek en de mensen die hiermee bezig zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid en het amusementwaarde van het spel.

Om de interactie met en participatie van de kandidaten te verhogen starten de afleveringen van seizoen III telkens met een ‘opwarmzin’. Hierbij gaat het erom dat de deelnemers zelf proberen een zin in dialect uit te spreken.

Ronde 1

 • Gezegdes van Gelderse taaloudsten:
  Elke aflevering komen drie taaloudste aanbod die ieder een gezegde uitspreken die typisch is voor de plaats waarin zij wonen. Via een instart krijgen de kandidaten het gezegde te horen, waarna ze met de tegeltjes A en B  hun keuze duidelijk maken. De taaloudste geeft vervolgens het juiste antwoord met toelichting. In deze ronde kunnen de kandidaten ieder 3 punten verdienen.

Ronde 2

 • Raad ‘t plaatje (nieuw):
  In de tweede ronde maken de tegeltjes plaats voor twee Hollandse mokken met daarin theelepeltjes. De kandidaten krijgen een dialectwoord te zien met daarboven een vak waarin gedurende er tijd verstrijkt er meer van een afbeelding zichtbaar wordt. Zodra een kandidaat het antwoord weet, klingelt hij/zij met de lepel in de mok. Bij een verkeerd antwoord loopt het beeld verder en mag de ander nog klingelen. Om een punt te verdienen moet er het juist antwoord worden gegeven voordat de gehele afbeelding verschenen is. In de ronde komen 3 woorden met bijbehorende afbeeldingen voorbij. Hier zijn 3 punten mee te verdienen.

Ronde 3

 • Alles Plat in … (nieuw):
  In ‘Alles Plat in …’ zien we iedere week hoe Alberto in een ander Gelders dorp op zoek is naar mensen die hem iets kunnen leren over het plaatselijk dialect. Via verenigingen, dorpshuizen, de bakker, in een bruine kroeg, maar ook door gewoon bij mensen aan te bellen zoekt Alberto naar een bijzonder woord of een typische zin. We volgen zijn zoektocht. Snelle montage, luchtig, komisch. Alles zoveel mogelijk  in dialect, waardoor Alberto het lang niet altijd snapt.

De rubriek wordt afgesloten met het woord of de zin die Alberto geleerd heeft. Dit kan van alles zijn, variërend van iets uit een oud versje, een dialectwoordenboek, een spreuk op een tegeltje uit een woonkamer, een zin uit een toneelstuk, enzovoort. Voor het beantwoorden van deze vraag hebben de kandidaten opnieuw de tegeltjes A en B voor zich. Met de vraag uit de pauzerubriek is per kandidaat 1 punt te verdienen.

Ronde 4

 • Streekmuziek (nieuw):
  Gelderland heeft talrijke singer-songwriters, dialectkoren en streekbands. In ronde 3 komt iedere aflevering één muziekgroep aanbod via een eigen ingezonden fragment. De kandidaten krijgen een fragment van een lied te horen en moeten achterhalen uit welke plaats de groep komt. Oftewel: van welke plaats zij het dialect hoen. De kandidaat met de minste punten mag als eerste een plaats zeggen. Kandidaten mogen niet dezelfde plaats zeggen. Vervolgens volgt een fragment waarin de muziekgroep zichzelf voorstelt. Daarmee wordt duidelijk waar zij vandaan komen. De kanidaat die het dichtst bij zat krijgt een punt.

Voorbeeld van Dick van Altena:

Kom'k van vrömps is waer op hoes an,
zee'k 't eerst den olden toorn,
dén daor midden in't darp steet,
dén mi-j altied zal bekoorn!

                                Antwoord: Winterswijk

 • Ronde 5
  Dialectwoorden:
  Iedere aflevering wordt afgesloten met de woordenronde. De kandidaten krijgen 8 streektaalwoorden te horen, telkens met vier mogelijke antwoorden. Hierbij worden opnieuw de mokken met lepeltjes gebruikt. Wie het eerste klingelt mag antwoord geven. Bij een fout antwoord krijgt de tegenspeler nog een kans. In deze ronde zijn 8 punten te verdienen.