In Gelderland Live elke zondag om 11 uur

In Gelderland Live is een gespreksprogramma met spraakmakende gasten over actuele onderwerpen in Gelderland. In het programma is veel aandacht voor de Gelderse politiek, maar ook voor zaken als economie en cultuur.

Zondag 29 maart

Als je dit leuk vindt, hoor je niet op Facebook. Dat zegt burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Lingewaard over filmpjes waarop jongeren elkaar mishandelen. Maar ze wil een bredere discussie: hoe gaan we online met elkaar om en wat willen we zien en wat niet? Journalist Brenno de Winter praat mee, want wat mag er en wat mag er niet? V

an de bijzaaltjes naar de grote schouwburgen: cabaretier Pieter Derks uit Nijmegen gaat als een speer. Met zijn voorstelling Zo Goed als Nieuw toert hij door het land. En met de rijzende naam groeit ook het verwachtingspatroon. En dat terwijl zijn decaan ooit tegen hem zei: 'Theater? Maar je kon zo goed leren?'

En hoe voorkom je dat Arnhemmers buiten de boot vallen en daardoor zelfs gaan kiezen voor de jihad? Wethouder Hans Giesing pijnigt zijn gedachten erover. De gemeente bracht onlangs 200 mensen van allerlei afkomsten en overtuigingen bij elkaar en dat werd een bijzondere bijeenkomst. Giesing vertelt erover, en ook over hoe nu verder. In Gelderland Live wordt live uitgezonden om 11.00 uur. Herhaling om 12.00, 13.00 en 16.25 uur.

Presentatie: Annemieke Schakelaar

Zondag 5 april

Louise Fresco: Eten is geweten!

Ze schrijft boeken en columns, maakt TV- programma's, maar boven alles is ze wetenschapper en haar hele leven al op zoek naar het antwoord op die ene vraag: hoe gaan we er voor zorgen dat de 9 miljard mensen die in 2050 op aarde leven voldoende te eten hebben.

Louise Fresco, sinds juli vorig jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit en Research Centre. In een speciale uitzending van In Gelderland Live op Eerste Paasdag 5 april praat ze met Erik van der Pol over haar levenslange fascinatie voor de manier waarop wij voedsel produceren en consumeren. Over de keuzes die we daarbij maken. “Eten is weten is geweten”, aldus Fresco.

Maak kennis met de vrouw die eigenlijk Albert Schweitzer had willen worden maar bedacht dat je als landbouwwetenschapper veel meer mensenlevens kunt redden. Die een appel deed op al haar studenten en medewerkers om de kloof tussen wetenschap en publiek te verkleinen en die vindt dat de wetenschap nog heel veel te leren heeft van de kunst.

In Gelderland Live wordt live uitgezonden om 11.00 uur. Herhaling om 12.00, 13.00 en 16.25 uur.

Reageren? ingelderlandlive@gld.nl