Witte wieven uit Zwiep niet naar de veiling

ZWIEP - De beelden van de Witte wieven worden zaterdag niet geveild. De heksenbeelden zouden samen met de inboedel worden verkocht na het faillisement van de uitbater van horecagelegenheid De Witte Wieven in Zwiep.

De kenmerkende beelden van de heksen en andere houtsnijwerken blijven buiten de veiling, omdat ze  van de eigenaar van het pand van de Witte Wieven zijn. Die is niet failliet gegaan. Wat wel wordt geveild, is veel keukengerei, stoelen, kasten, twee auto's, toiletpapier maar ook een doos met griezelpakken en Bella, een Belgisch trekpaard.

Vrijdag en zaterdagmorgen kijkdagen

Belangstellenden kunnen vrijdag en zaterdagochtend de inboedel bekijken. De veiling wordt daarna op   zaterdag in Brummen bij Bouwman veilingen gehouden.

Centrum vernoemd naar Achterhoekse heksen

De Witte Wieven was vijf generaties lang in handen van de familie Postel. Het centrum is gebouwd rond de legende van De Witte wieven, ook wel de heksen van de Achterhoek genoemd. In 2011 werd alles verkocht aan twee nieuwe eigenaren. Toen een van hen deze zomer failliet ging, ging de deur op slot en legde de Belastingdienst beslag op de eigendommen.

Toekomst nog onzeker

Op de website van De Witte Wieven staat dat de zaak 'wegens omstandigheden tijdelijk is gesloten'. Of het etablissement in de toekomst weer open gaat, is echter nog niet duidelijk.
A A A
vrijdag 11 oktober 2013 | 07:01 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 11 oktober 2013 | 11:57
|

REACTIES

Geplaatst door: Hupsel - 14-10-2013 09:18
Spooktocht met ‘Witte Wiefkes’ in Hupsel13-10-2013 HUPSEL – Arnold Maarse: ”We gaan ver terug in de tijd, heel ver. Zoals jullie weten is de buurtschap Hupsel oeroud. Er woonden toen vooral veel boeren, ook heel eigenwijze. Zo heeft lang geleden een boer het aan de stok gekregen met de Witte Wiefkes. Het heeft iets te maken met het stelen van eten van deze dames en een vloek die er rust op brood dat wordt gebakken van Hupselse rogge… Ronduit een onhandige actie.”

”Ook vandaag de dag rust er nog een vloek op de rogge zoals dat in Hupsel wordt verbouwd. De boeren die het oogsten krijgen vaak te maken met de vloek. Voor zover bekend zijn er de laatste tijd geen mensen meer aan dood gegaan. Toch is er iets met dat Hupsels roggemeel. Mensen die bijvoorbeeld brood eten, gemaakt van dit meel, krijgen vage klachten: Buikpijn, misselijkheid, benauwdheid en hartkloppingen. Daardoor kunnen boeren hun rogge slecht verkopen en ze kunnen dan maar moeilijk genoeg verdienen aan hun oogst.

We willen natuurlijk dat het onze boeren goed gaat. Daarom roepen we jullie hulp in om onze boeren van deze vloek te verlossen. We organiseren een tocht om de witte wiefkes tevreden te stemmen zodat ze ons nu eindelijk met rust zullen laten. Help ons mee en kom op zaterdag 26 oktober 2013 om 20.00 uur naar “De Keet”.”

”We zullen hier eerst het verhaal gaan beluisteren (vanuit mondelinge overlevering!) en daarna met ons allen proberen voor eens en altijd met de vloek van de Witte Wiefkes af te rekenen! Na het beluisteren van het verhaal, ga je (uiteraard niet alleen) de donkere Hupselse nacht in met de opdracht “het stoofpotje” terug te bezorgen. Je snapt al dat de Witte Wiefkes zich deze avond waarschijnlijk niet schuil zullen houden. Ook schijnt de geest van de getergde boer nog geen rust gevonden te hebben.”

Dus: raap jezelf bij elkaar, overwin je angst en schrijf je (alleen of met een groep) voor 24 oktober in bij arnoldmaarse@planet.nl en doe mee.
Nieuw bericht
Bedankt voor uw reactie!
Mogelijk wil de redactie met u in contact komen over dit onderwerp.
Laat hiervoor uw telefoonnummer en woonplaats achter.