Nieuws

Staatssecretaris: situatie Brandon schrijnend

DEN HAAG - De situatie van de 18-jarige Brandon is schrijnend, maar de zorg aan hem voldoet aan de normen.
Dat schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten aan de Tweede Kamer.
De jongen, licht verstandelijk beperkt en met diverse gedragsstoornissen, komt al zo'n twee jaar nauwelijks buiten. Hij zit in instelling 's Heeren Loo in Ermelo met een tuigje aan een touw van 1,5 meter aan de muur vast. De EO toonde daar dinsdagavond beelden van.
De staatssecretaris zegt dat de uitzending haar diep heeft geraakt. "Het is schrijnend te zien dat een zo jong iemand, die zijn leven nog voor zich heeft, zo weinig perspectief op een betere toekomst heeft. Ook het verdriet van de moeder heeft mij zeer aangegrepen; geen enkele ouder zal voor zijn kind een dergelijk perspectief kunnen verdragen." Toch voldoet de zorg aan de normen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het gaat volgens Veldhuijzen om een uitzonderlijk complexe psychiatrische problematiek. 
Volgens Veldhuijzen van Zanten kon Brandon in 2009 nog naar buiten. De instelling stelde toen een speciale woonruimte beschikbaar, waarvoor 500.000 euro werd uitgetrokken. Brandon vernielde die woonruimte kort erna. Hij is daarna teruggekeerd naar de instelling. Er zijn diverse pogingen gedaan om met hem naar buiten te gaan, maar dat bleek volgens de staatssecretaris "helaas niet mogelijk".
Tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer zei de staatssecretaris woensdag dat ze een gesprek wil met de moeder van Brandon. Ze wil haar zelf horen over de leefsituatie van haar zoon. Ook zal ze een bezoek brengen aan 's Heeren Loo.
's Heeren Loo laat woensdag weten dat het "op dit moment geen alternatief ziet voor de wijze waarop cliënten als deze nu worden begeleid". De instelling wijst erop dat de inspectie, die dinsdag onaangekondigd onderzoek deed, dat standpunt deelt. "Dit neemt niet weg dat we blijven zoeken naar mogelijkheden om de leefsituatie te verbeteren." Volgens onder anderen de staatssecretaris telt Nederland zo'n veertig gevallen als Brandon.

Onrust

Volgens vakbond Abvakabo FNV is er veel onrust bij het personeel 's Heeren Loo. Het rommelt er al jaren, zegt de vakbond. Volgens Abvakabo FNV is er een groot personeelsverloop en dat kan leiden tot onwenselijke situaties zoals die van Brandon. Abvakabo is geschrokken van de beelden in Ermelo en vindt dat aan dit soort toestanden snel een eind moet komen.
Volgens Wim Drooger van het Platform Verstandelijk Gehandicapten hebben tbs'ers een betere leefomgeving.
Op Hyves zijn enkele mensen een actie begonnen om Brandon los te krijgen.