Nieuws

Foezelen, boesterig en mujeken: al volop inzendingen mooiste dialectwoord

Foezelen, boesterig en mujeken: al volop inzendingen mooiste dialectwoord
De foep is d'r uut! Foezelen, boesterig, vurralterraerd en mojeken.
ARNHEM - De foep is d'r uut! Foezelen, boesterig, vurralterraerd en mojeken.
Ooit van gehoord? Het is een greep uit de eerste woorden/uitdrukkingen die binnen zijn gekomen op onze oproep voor het mooiste dialectwoord van Gelderland.
Het publiek kan de komende weken de allermooiste woorden en uitdrukkingen inzenden op de site van Een wagen vol verhalen (de site van Gelders Erfgoed en Omroep Gelderland waar tradities en gebruiken verzameld worden). De inzenders van de 40 populairste woorden mogen op 27 juni gratis naar het Nederlands Openluchtmuseum. Daar wordt op de dag van de Gelderse traditie onder leiding van dialectgoeroe Arie Ribbers het nummer 1 woord gekozen uit de Gelderse dialecten.

Wat zegt u?

Gelderland is een bijzondere provincie. Waar de Friezen allemaal één taal spreken, kunnen Gelderlanders elkaar soms amper verstaan. Er zijn vele dialecten binnen Gelderland. En zelfs op plaatselijk niveau zijn er verschillen. In het grootste deel van de provincie wordt Nedersaksisch gesproken, met dialecten als het Achterhoeks en Veluws. Het zuiden van de provincie, het Betuws dialect, behoort tot de Nederfrankische taal. Het Liemers is ook Nederfrankisch, maar met Nedersaksische invloeden.

Kinderen verwaarlozen de streektaal

Streektaal gaat mensen aan het hart. Er is weinig dat de streek zo typeert als de streektaal. Veel mensen kunnen zich het beste uiten in het eigen dialect. Maar de streektaal verdwijnt. Zoals Dini Hiddink in het tv-programma Een wagen vol verhalen al zei: de kinderen leren alle talen op school, maar de taal van hun eigen streek dat verwaarlozen ze.
Vul dus hier uw woord in en zie welke woorden anderen al hebben ingezonden.