Nieuws

Tropische temperaturen: let op kinderen, dieren en koud water

Tropische temperaturen: let op kinderen, dieren en koud water
30 graden, genoeg reden om in de zon te liggen, een duik in het water te nemen of een stuk te gaan wandelen.
ARNHEM - 30 graden, genoeg reden om in de zon te liggen, een duik in het water te nemen of een stuk te gaan wandelen.
Maar met tropische temperaturen liggen er natuurlijk ook genoeg gevaren op de loer...

Kinderen insmeren

Als het aan het KWF ligt worden basisscholen verplicht om kinderen in te smeren bij zonnige dagen. De stichting vindt dat scholen verantwoordelijkheid dragen. Ouders smeren hun kinderen vaak zelf in, maar dat lijkt niet voldoende om de hele dag te coveren. Volgens een dermatoloog is factor 15 overigens bij lange na niet voldoende. Bij een lichte huid is zelfs factor 50+ aan te raden.

'Maak van hond geen hotdog'

Even snel een boodschap doen en de hond in de auto laten. Levensgevaarlijk bij zonnige temperaturen. De politie lanceerde vorig jaar de campagne 'Maak van uw hond geen hotdog' om mensen bewust te maken van de snel oplopende temperaturen in een auto.
Als het buiten 32 graden is loopt het kwik binnen tien minuten in de auto op tot 45 graden. Na een halfuurtje is de temperatuur al boven de 50 graden. En de politie? Die tikt je raam eruit en je krijgt daarnaast ook een boete.
Maak van uw hond geen hotdog en laat uw trouwe viervoeter niet in de auto achter met dit prachtige weer ! pic.twitter.com/sz683qvpJ4
— Miranda Nibourg (@poldrielanden)

Zonnebril op in de auto

De VerkeersInformatieDienst raadt aan op een zonnebril op te zetten in de auto, vooral als je in oostelijke richting rijdt. Anders loopt u het risico om verblind te worden door de zon.
Het is helemaal niet raar om nu al met een #zonnebril op in de auto te zitten. Doe dat vooral als je in oostelijke richting rijdt.
— VID (@vid)

Koude duik

De temperatuur van het water is volgens Rijkswaterstaat tussen de 16 en de 18 graden in de binnenwateren. Reist u naar de Noordzee, reken dan op temperaturen onder de 14 graden. De kwaliteit van het water is in Gelderland over het algemeen goed tot uitstekend. Bent u van plan een duik te nemen in één van de natuurgebieden? Kijk dan op onderstaande kaart naar de kwaliteit van het water

'Hitte is eendagsvlieg'

De hitte van vandaag is een eendagsvlieg, zegt weerman Jordi Bloem van MeteoGroup in Wageningen. Zaterdag is het klamme er al weer vanaf, dan wordt het met 20 graden namelijk een stuk koeler.