Nieuws

'Ik sterf niet aan kanker maar aan eenzaamheid'

'Ik sterf niet aan kanker maar aan eenzaamheid'
Voor mensen die net te horen hebben gekregen dat ze ernstig ziek zijn en niet meer lang te leven hebben en dit vreselijke nieuws met niemand kunnen delen is er de Gelderse Stichting Nabij.
ARNHEM - Voor mensen die net te horen hebben gekregen dat ze ernstig ziek zijn en niet meer lang te leven hebben en dit vreselijke nieuws met niemand kunnen delen is er de Gelderse Stichting Nabij.
Deze stichting  wil mensen, die geen of een klein sociaal netwerk hebben bijstaan in de laatste fase van hun leven.
Iemand zei ooit 'Ik sterf niet aan de kanker maar aan de eenzaamheid', vertelt Ellen Brussen één van de oprichters.

Slechtnieuwsgesprek

Samen met John Jansen is Ellen werkzaam in de palliatieve zorg en door hun werk kwamen ze op het idee van deze stichting: 'Wij zijn erg geschrokken van de verhalen die wij hoorde van mensen die na een slechtnieuwsgesprek naar huis worden gestuurd en dit alleen moeten verwerken', vertelt John Jansen.

Dagen na overlijden pas gevonden

Ook merken de twee oprichters dat er ook meer behoefte is bij ouderen om mensen om zich heen te hebben.'Je leest steeds vaker in de krant dat mensen soms dagen na overlijden pas worden gevonden, omdat ze door niemand gemist werden en dat willen wij met de stichting voorkomen', vertelt John. 

John Jansen en Ellen Brussen leggen uit hoe zij mensen bij staan die in hun laaste levensfase zitten:

Mee naar de specialist

Mensen hebben vooral de behoefte om hun levensverhaal te vertellen tijdens het contact met de vrijwilligers van de stichting laat Ellen weten: 'We willen graag naast de mensen staan, er voor ze zijn, een luisterend oor bieden en met ze meedenken als het gaat om bijvoorbeeld het aanvragen van thuiszorg, specialistische zorg of het regelen van de uitvaart.'
Daarbij geeft John Jansen wel aan dat het werk voor hen wel ophoudt als het einde daar is: 'Het leven daar leggen we de kwaliteit in, zodat de mensen een mooie laatste levensfase hebben.'

Niet iedereen kan het

Inmiddels zijn er 28 vrijwilligers werkzaam bij de stichting in de omgeving Arnhem. Toch is dit werk niet voor iedereen wegggelegd 'Als vrijwilliger is het belangrijk om vooral naar jezelf te kijken en je daarbij af te vragen wat jou kracht is om dit werk te doen', laat Ellen weten.
In september start er een basiscursus waar mensen zich nog voor op kunnen geven. Meer informatie kunt u vinden op www.nabij.nu