Nieuws

94 kalfjes door vloer van gloednieuwe stal gezakt in Uddel

94 kalfjes door vloer van gloednieuwe stal gezakt in Uddel
Aan de Markveldweg in Uddel zijn dinsdagochtend 94 kalfjes door de vloer van een stal gezakt. 16 dieren hebben het niet overleefd.
UDDEL - Aan de Markveldweg in Uddel zijn dinsdagochtend 94 kalfjes door de vloer van een stal gezakt. 16 dieren hebben het niet overleefd.
De overige kalveren werden door de brandweer met veetakels en menselijke handen uit de kelder bevrijd. De brandweer was met man en macht bezig om de kalveren één voor één uit de vloer te halen. Het duurde dus even voordat alle dieren weer boven waren.

Volledige 60 meter naar beneden

De stal is 60 meter lang en over de volledige 60 meter is de vloer naar beneden gezakt. 'Het is een flinke klus', zo meldde de brandweervoorlichter. 'We zijn met 25 man aan het werk.' In het bedrijf zijn in totaal ongeveer 1000 koeien en kalveren aanwezig.

Stal pas een jaar oud

De vloer zakte in nadat een dragende muur in de stal was bezweken. Hoe dat kan gebeuren, moet nog blijken. 'Normaal is het zo dat ammoniakdampen de vloerconstructie aantasten, maar deze stal is pas een jaar oud'. Hij is in juli 2014 gebouwd. 'Dus dat lijkt ons onwaarschijnlijk', aldus de brandweer.

Hart onder de riem

De vergunning voor de stal is in 2012 afgegeven door de gemeente Apeldoorn. Een medewerker van de afdeling toezicht en handhaving ruimtelijke regelgeving heeft dinsdag een kijkje genomen bij de boerderij om te zien wat er aan de hand is en om de boer een hart onder de riem te steken. Mogelijk komt woensdag een lid van het college van B&W langs.
Foto: Google Maps