Nieuws

Burgemeesters uit heel Nederland komen vandaag massaal naar Apeldoorn

APELDOORN - Ongeveer 2600 afgevaardigden van Nederlandse gemeenten komen vandaag en morgen samen voor het VNG-Jaarcongres (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) in Apeldoorn.
Het ontvangst en plenaire deel vindt plaats in Omnisport. Daar heeft de burgemeester van Apeldoorn het congres geopend.
Het thema voor dit jaar is 'Dichtbij, Dialoog & Democratie'. Na Omnisport leidden de middagexcursies onder meer naar Paleis 't Loo, Schouwburg Orpheus, Radio Kootwijk en de Apenheul. Daarbij kan het dorp Loenen bezocht worden. Sprekers op beide dagen zijn onder meer Rob Wijnberg, Ronald Plasterk en David van Reybrouck.
Bewoners van Loenen willen hun dorp energieneutraal maken. Dat doen ze door energiebesparing en kleinschalige energieopwekking. Op het deelcongres dat vanmiddag plaatsvindt, kunnen burgemeesters en andere lokale bestuurders kennismaken met het project Energieneutraal Loenen. Ook zullen er vandaag allerlei workshops zijn.

Paraplu's besteld

Om het congres droog te laten verlopen heeft de gemeente Apeldoorn 2500 doorzichtige paraplu's besteld voor de gasten. De gasten laten weten onder de indruk te zijn van het ontvangst in de stad.